Filety z sandacza pieczone w zielonym pesto
Taki obiad zadowoli gusta nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Pieczone filety z sandacza przygotujesz bardzo szybko, dlatego jest to idealna propozycja na uroczysty obiad. Goście będą zachwyceni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4-6 filety z sandacza,
- pęczek natki pietruszki,
- ząbek czosnku,
- 40 g twardego sera pleśniowego,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- cytryna,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: kwiaty jadalne (bratki, płatki dzikiej róży, kurdybanek).
Filety umyj, osusz, posól i popieprz z obu stron. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Czas na pesto. Do miseczki włóż oczyszczoną natkę pietruszki, ząbki czosnku, starty ser pleśniowy, płatki migdałowe, olej rzepakowy i szczyptę soli. Wszystko miksuj przy pomocy blendera, aż pesto będzie gładkie. Gotowym pesto polej wcześniej przygotowane filety z sandacza, posyp kwiatkami i obłóż plasterkami cytryny. Rybę piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczone filety podaj z ugotowanymi, młodymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw.
Zobacz także wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę?
Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze