Domowy krem chałwowy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 50 g chałwy waniliowej
- 200 g sera białego
- 40 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 orzeszków ziemnych niesolonych do posypania
Oddzielić białko od żółtka - białko ubić na sztywną pianę, a żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy z żółtkiem dodać zmielony twaróg, miękkie masło oraz mąkę i pokruszona chałwę. Wszystko wstawić do kąpieli wodnej i podgrzewać, aż masa uzyska temperaturę około 75 stopni C. Po przestudzeniu masę połączyć z pianą z białek.
Deser przełożyć do miseczek, udekorować posiekanymi orzeszkami - można użyć również kawałków białej czekolady lub rodzynek. Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze