WP

Colcannon. Ziemniaki po irlandzku - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Colcannon to irlandzka wersja ziemniaczanego purée z dodatkiem kapusty lub jarmużu. Kremową konsystencję dania zapewnia dodane mleko oraz masło. Na zielonej wyspie możemy spotkać je jako dodatek do szynki lub smażonego bekonu. Chcecie wiedzieć, co jest w nim wyjątkowego? Koniecznie sprawdźcie nasz prosty przepis.

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka (lub śmietany)
  • 1 mała główka kapusty
  • 4 cebule
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
Przepis

Ziemniaki gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie. Kapustę, cebule i szczypior kroimy na drobne kawałki i dusimy na maśle na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaki rozgniatamy na jednolitą masę i dodajemy masło i mleko oraz kapustę, cebule i szczypior. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z kawałkiem zimnego masła.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP