Trwa ładowanie...
dgvwh8w
06-09-2018 12:36

Colcannon. Ziemniaki po irlandzku

Przepis

Colcannon to irlandzka wersja ziemniaczanego purée z dodatkiem kapusty lub jarmużu. Kremową konsystencję dania zapewnia dodane mleko oraz masło. Na zielonej wyspie możemy spotkać je jako dodatek do szynki lub smażonego bekonu. Chcecie wiedzieć, co jest w nim wyjątkowego? Koniecznie sprawdźcie nasz prosty przepis.

dgvwh8w
4.2
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka (lub śmietany)
  • 1 mała główka kapusty
  • 4 cebule
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
Przepis

Ziemniaki gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie. Kapustę, cebule i szczypior kroimy na drobne kawałki i dusimy na maśle na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaki rozgniatamy na jednolitą masę i dodajemy masło i mleko oraz kapustę, cebule i szczypior. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z kawałkiem zimnego masła.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Colcannon. Ziemniaki po irlandzku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

76
26

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgvwh8w
dgvwh8w
dgvwh8w
dgvwh8w
Więcej tematów
dgvwh8w