Colcannon. Ziemniaki po irlandzku
Colcannon to irlandzka wersja ziemniaczanego purée z dodatkiem kapusty lub jarmużu. Kremową konsystencję dania zapewnia dodane mleko oraz masło. Na zielonej wyspie możemy spotkać je jako dodatek do szynki lub smażonego bekonu. Chcecie wiedzieć, co jest w nim wyjątkowego? Koniecznie sprawdźcie nasz prosty przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ziemniaków
- 50 g masła
- 250 ml mleka (lub śmietany)
- 1 mała główka kapusty
- 4 cebule
- szczypior
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie. Kapustę, cebule i szczypior kroimy na drobne kawałki i dusimy na maśle na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaki rozgniatamy na jednolitą masę i dodajemy masło i mleko oraz kapustę, cebule i szczypior. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z kawałkiem zimnego masła.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze