Trwa ładowanie...
d3ia7o7
04-09-2020 10:49

Ciasto toffi z biszkoptami

Przepis

Pyszne ciacho z toffi, dużą ilością bitej śmietany i galaretką. Będzie idealne na letni deser.

d3ia7o7
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka gorącej wody

Masa toffi:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ok. 20 dag okrągłych biszkoptów

Masa śmietankowa:

  • 0,5 litra śmietany 30 proc.
  • 2 opakowania "śmietan-fix"
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru pudru

* Ponadto:*

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Przepis
  • Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
  • Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty.
  • Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną zw "śmietan-fixem".
  • Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
  • Schłodzić w lodówce.

Przepis dodał użytkownik jonybravo36

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto toffi z biszkoptami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ia7o7
d3ia7o7
d3ia7o7
d3ia7o7
Więcej tematów
d3ia7o7