Ciasto orzechowe nasączone rumem
Przepis
Prosty przepis na wilgotne i aromatyczne ciacho. Jest tak pyszne, że nie zostanie nawet okruszek. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej czekolady. Idealny pomysł na chłodny jesienny wieczór.
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Źródło: 123RF
Składniki
- mąka - 20 dag
- orzechy laskowe - 25 dag
- margaryna - 25 dag
- cukier - 17 dag
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- rum - 5 łyżek
- sól
- tabliczka czekolady deserowej
Przepis
- 15 dag orzechówzmielić z zarumienić, przestę posiekać. Rozetrzeć margarynę na puszystą masę.
- Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, szczypte soli, jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać po łyżce do masy, zmiksować. Dodać orzechy i posiekaną czekoladę.
- Ciasto piec godzine w temp 200 st. C. Jeszcze gorące nasączyć rumem.
Przepis dodał użytkownik dariafab
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ciasto orzechowe nasączone rumem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.