Ciasto kokosowo-rabarbarowe. Gratka dla łasuchów
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to idealny deser na koniec lata. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mu nieco egzotyczną nutę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 180 g cukru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 8 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie kokosowe:
- 200 g kokosu
- 4 białka
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru
Nadzienie rabarbarowe:
- 1 kg rabarbaru
- 3 łyżki brązowego cukru
Beza:
- 4 białka
- 6 łyżek cukru pudru
- Z wymienionych składników na ciasto wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć ciasto na dużą blaszkę, natłuszczoną i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Umyty i pokrojony rabarbar wyłożyć na ciasto i posypać cukrem brązowym, zapiec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 160 stopni obieg powietrza (180 stopni normalny piec). Przestudzić.
- Nadzienie kokosowe: białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier, następnie rozpuszczone letnie masło. Na koniec wsypać kokos i lekko wymieszać.
- Beza: białka ubić na sztywno, potem dodać cukier puder. Ubijać aż piana będzie błyszcząca.
- Na podpieczone letnie ciasto nałożyć nadzienie kokosowe, a na wierzch wyłożyć sztywną pianę, tworząc nierówne wzniesienia.
- Ponownie włożyć ciasto do piekarnika na około 30-40 minut - gdy beza będzie miała złoty kolor, ciasto jest gotowe.
Przepis dodał użytkownik julia313
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze