Trwa ładowanie...
d2h7jo7
03-09-2020 09:41

Ciasto kokosowo-rabarbarowe. Gratka dla łasuchów

Przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to idealny deser na koniec lata. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mu nieco egzotyczną nutę.

d2h7jo7
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie kokosowe:

  • 200 g kokosu
  • 4 białka
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie rabarbarowe:

Beza:

  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru pudru
Przepis
  • Z wymienionych składników na ciasto wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć ciasto na dużą blaszkę, natłuszczoną i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Umyty i pokrojony rabarbar wyłożyć na ciasto i posypać cukrem brązowym, zapiec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 160 stopni obieg powietrza (180 stopni normalny piec). Przestudzić.
  • Nadzienie kokosowe: białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier, następnie rozpuszczone letnie masło. Na koniec wsypać kokos i lekko wymieszać.
  • Beza: białka ubić na sztywno, potem dodać cukier puder. Ubijać aż piana będzie błyszcząca.
  • Na podpieczone letnie ciasto nałożyć nadzienie kokosowe, a na wierzch wyłożyć sztywną pianę, tworząc nierówne wzniesienia.
  • Ponownie włożyć ciasto do piekarnika na około 30-40 minut - gdy beza będzie miała złoty kolor, ciasto jest gotowe.

Przepis dodał użytkownik julia313

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto kokosowo-rabarbarowe. Gratka dla łasuchów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7