Trwa ładowanie...
d6rewzr
27-01-2022 09:06

Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady

Przepis

Bardzo proste i szybkie ciasto jogurtowe z polewą z białej czekolady. Uda się nawet osobom, które rzadko pieką ciasta. Jest przepyszne i długo zachowuje świeżość.

d6rewzr
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Claudio Ventrella
Składniki
  • 1 szklanka białej czekolady połamanej na kawałki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stopionego masła

Krem z białej czekolady:

  • 0,5 szklanki białej czekolady
  • 1 łyżka tłustej śmietany
Przepis
  • Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą. Podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.
  • Włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka, jogurt i masło do miski i ucierać 5 minut lub do uzyskania gładkiej masy. Dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  • Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm (z otworem w środku). Piec 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Zostawić ciasto w blasze 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
  • Aby przygotować krem, włożyć czekoladę i śmietanę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ciasta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6rewzr
d6rewzr
d6rewzr
d6rewzr
Więcej tematów
d6rewzr