Trwa ładowanie...
d2rw728
09-06-2020 09:38

Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą

Przepis

Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem, a do tego nutella i prażone orzechy laskowe. Aż ślinka cieknie. Idealne ciacho do popołudniowej kawy. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d2rw728
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

8

Okazja:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na biszkopt (blaszka o wymiarach 25 cm x 30 cm):

  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 czubate łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Na krem waniliowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji brzoskwiniowej
  • 300 g prawdziwego masła (82/83 proc.)

Poncz:

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki esencji waniliowej

Ponadto:

  • 300 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 24 szt. herbatników
  • 150 g orzechów laskowych
Przepis

Biszkopt:

  • Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku.
  • Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakao.
  • Do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C przez 25 min.
  • Biszkopt ostudzić, aż będzie całkowicie zimny.

*Krem: *

  • 2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i jajkiem, następnie dodać aromat i obie mąki i ponownie zmiksować.
  • Tak powstałą masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.
  • Ugotowany budyń przykryć folią, aby nie powstał kożuch, i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ma być zimny całkowicie.
  • Masło w temperaturze pokojowej zmiksować, aż się zrobi puszyste, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż powstanie jednolity i gładki krem.

Składanie ciasta:

  • Orzechy włożyć do foliowego worka i pokruszyć je za pomocą wałka do ciasta.
  • Pokruszone orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie je ostudzić.
  • Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z esencją waniliową. Na biszkopt wyłożyć krem waniliowy.
  • Na kremie ułożyć herbatniki, a herbatniki posmarować nutellą. Na nutellę wysypać prażone orzechy.
  • Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rw728
d2rw728
d2rw728
d2rw728
Więcej tematów
d2rw728