Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą
Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem, a do tego nutella i prażone orzechy laskowe. Aż ślinka cieknie. Idealne ciacho do popołudniowej kawy. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Na biszkopt (blaszka o wymiarach 25 cm x 30 cm):
- 8 jajek
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Na krem waniliowy:
- 3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 3 kopiate łyżki mąki pszennej
- 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji brzoskwiniowej
- 300 g prawdziwego masła (82/83 proc.)
Poncz:
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki esencji waniliowej
Ponadto:
- 300 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
- 24 szt. herbatników
- 150 g orzechów laskowych
Biszkopt:
- Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakao.
- Do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C przez 25 min.
- Biszkopt ostudzić, aż będzie całkowicie zimny.
*Krem: *
- 2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i jajkiem, następnie dodać aromat i obie mąki i ponownie zmiksować.
- Tak powstałą masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.
- Ugotowany budyń przykryć folią, aby nie powstał kożuch, i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ma być zimny całkowicie.
- Masło w temperaturze pokojowej zmiksować, aż się zrobi puszyste, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż powstanie jednolity i gładki krem.
Składanie ciasta:
- Orzechy włożyć do foliowego worka i pokruszyć je za pomocą wałka do ciasta.
- Pokruszone orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie je ostudzić.
- Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z esencją waniliową. Na biszkopt wyłożyć krem waniliowy.
- Na kremie ułożyć herbatniki, a herbatniki posmarować nutellą. Na nutellę wysypać prażone orzechy.
- Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze