Ciasto czekoladowe z masą krówkową
Ciasto czekoladowe ze słoną masą krówkową. Proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Spód:
- 180 g pełnoziarnistych herbatników, mogą być w czekoladzie
80 g masła – roztopionego
Środek:
1 puszka masy krówkowej
1 łyżeczka soli morskiej
Krem:
600 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
Dodatkowo:
poszatkowane orzeszki do ozdoby
Spód:
Ciastka zemleć w blenderze lub pokruszyć w plastikowej torebce przy pomocy wałka. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Środek:
Odłożyć 1 łyżkę masy krówkowej, do pozostałej dodać sól i wymieszać. Na spód w tortownicy wyłożyć masę krówkową, ale tak, aby pomiędzy brzegiem tortownicy a masa krówkową zostało 1-2cm odstępu. Na dalsze przygotowania wstawić tortownicę do zamrażalnika lub lodówki.
Krem:
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, 1 łyżkę śmietanki dodać do odłożonej masy krówkowej, wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki. Roztopioną czekoladę dodać do śmietanki i wymieszać dokładnie, energicznie szpatułką lub łyżkę, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Krem wyłożyć na schłodzony spód w tortownicy, zaczynając od wypełnienia brzegów. Wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch ozdobić odłożoną masą krówkową wymieszaną ze śmietanką, robiąc esy – floresy i posypać orzeszkami.
Zobacz także: pyszna tarta kokosowa bez cukru
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze