Trwa ładowanie...
d1w40yr
31-03-2017 11:14

Ciasto czekoladowe z masą krówkową

Przepis

Ciasto czekoladowe ze słoną masą krówkową. Proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku.

d1w40yr
4.8
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 180 g pełnoziarnistych herbatników, mogą być w czekoladzie
  • 80 g masła – roztopionego

    Środek:

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 1 łyżeczka soli morskiej

    Krem:

  • 600 ml śmietanki kremówki 36 proc.

  • 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g

    Dodatkowo:

  • poszatkowane orzeszki do ozdoby

Przepis

Spód:

Ciastka zemleć w blenderze lub pokruszyć w plastikowej torebce przy pomocy wałka. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

Środek:

Odłożyć 1 łyżkę masy krówkowej, do pozostałej dodać sól i wymieszać. Na spód w tortownicy wyłożyć masę krówkową, ale tak, aby pomiędzy brzegiem tortownicy a masa krówkową zostało 1-2cm odstępu. Na dalsze przygotowania wstawić tortownicę do zamrażalnika lub lodówki.

Krem:

Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, 1 łyżkę śmietanki dodać do odłożonej masy krówkowej, wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki. Roztopioną czekoladę dodać do śmietanki i wymieszać dokładnie, energicznie szpatułką lub łyżkę, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Krem wyłożyć na schłodzony spód w tortownicy, zaczynając od wypełnienia brzegów. Wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch ozdobić odłożoną masą krówkową wymieszaną ze śmietanką, robiąc esy – floresy i posypać orzeszkami.
Zobacz także: pyszna tarta kokosowa bez cukru

Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Ciasto czekoladowe z masą krówkową
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

31
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj