Ciasto bananowe. Najlepszy przepis
Marta, autorka bloga "Marta M." proponuje pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto bananowe. Warto wykorzystać do niego bardzo mocno dojrzałe owoce, które mają już ciemna skórkę. Takie są najlepsze do wypieków.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
Warstwa serowa:
- 1 szklanka serka mascarpone
- 3/4 szklanki sera ricotty
- 1 łyżka mąki pszennej/budyniu
- 3 łyżki cukru/miodu
- Nastawiamy piekarnik na 175 st. C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
- W miseczce łączymy sok z cytryny oraz mleko i odstawiamy.
- Ucieramy masło wraz z cukrem na krem. Dodajemy po jednym jajku.
- Dodajemy powstałą maślankę.
- Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy banany i mieszamy.
- Wylewamy ciasto na blaszkę.
- W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na warstwę serową.
- Łyżką niedbale nakładamy ser na ciasto.
- Pieczemy około 60 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze