Trwa ładowanie...
d4h0mmd
23-03-2022 12:31

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Przepis

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego z dużą ilością wiśni i masą serową. Ciastka są bardzo smaczne, waniliowe, chrupiące, aromatyczne. Na jednym nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d4h0mmd
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Składniki

Składniki:

Masa wiśniowa:

  • 350 g mrożonych wiśni (lub świeżych)
  • 3 łyżki cukru
  • 120 ml wody
  • 25 g mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)

Masa serowa:

  • 250 g sera jak na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • troszkę płatków migdałowych do posypania
  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Masa wiśniowa: Do rondelka przełożyć wiśnie, dodać cukier i wlać około 50ml wody. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotujących się wiśni. Ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i odstawić.
  • Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
  • Składanie ciastek: Każdy kawałek ciasta francuskiego podzielić na 8 prostokątów. W połowie prostokątów wyciąć serca.
  • Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej całe kawałki ciasta. Jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki ciasta z wyciętym serem.
  • W serce nakładać po łyżce masy serowej i znów brzegi ciastek posmarować jajkiem.
  • Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika i na masę serową wyłożyć po dwie łyżki masy wiśniowej, patrz FILM. Ciastka posypać troszkę płatkami migdałowymi i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec je dalej w 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 4-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
  • Wycięte serduszka piec również w 220oC na funkcji gór – dół przez około 15 minut.
  • Ciastka po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.
Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd