Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami
Pyszne ciastka z ciasta francuskiego z dużą ilością wiśni i masą serową. Ciastka są bardzo smaczne, waniliowe, chrupiące, aromatyczne. Na jednym nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 300 g)
Masa wiśniowa:
- 350 g mrożonych wiśni (lub świeżych)
- 3 łyżki cukru
- 120 ml wody
- 25 g mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)
Masa serowa:
- 250 g sera jak na sernik (użyłam z wiaderka)
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 jajko
- troszkę płatków migdałowych do posypania
- cukier puder do posypania
- Masa wiśniowa: Do rondelka przełożyć wiśnie, dodać cukier i wlać około 50ml wody. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotujących się wiśni. Ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i odstawić.
- Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
- Składanie ciastek: Każdy kawałek ciasta francuskiego podzielić na 8 prostokątów. W połowie prostokątów wyciąć serca.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej całe kawałki ciasta. Jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki ciasta z wyciętym serem.
- W serce nakładać po łyżce masy serowej i znów brzegi ciastek posmarować jajkiem.
- Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika i na masę serową wyłożyć po dwie łyżki masy wiśniowej, patrz FILM. Ciastka posypać troszkę płatkami migdałowymi i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec je dalej w 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 4-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
- Wycięte serduszka piec również w 220oC na funkcji gór – dół przez około 15 minut.
- Ciastka po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze