Trwa ładowanie...
d2f1d51
03-10-2019 11:46

Chlebek bananowy. Słodki pomysł na śniadanie

Przepis

Chlebek bananowy to klasyczny amerykański wypiek. Możemy do niego wykorzystać bardzo dojrzale banany. Doskonałym uzupełnieniem będą orzechy i inne bakalie. Chlebek doskonale smakuje z kubkiem kawy lub kakao. Przepis z bloga "Kuchenny kredens".

d2f1d51
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki

Wersja na oleju (lżejszy wypiek bardziej w formie ciasta niż chlebka)

  • 200 g (1,5 szkl) mąki
  • 1/2 szkl oleju
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka sody
  • pól szkl cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja (lub 1 XL)
  • dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.

Wersja na maślance (bardziej "chlebowa", zwarta niż na oleju)

  • 280 g mąki (2 czubate szkl)
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 4 dojrzałe banany
  • 85 ml maślanki (jeśli jej akurat nie mamy, wykorzystać mleko zmieszane z 2 łyżeczkami soku z cytryny)
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.
Przepis

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Dojrzałe banany (najlepiej takie, na których pojawiły się już brązowe kropki) widelcem rozgnieść na papkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia/sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Do masy dodać ok. 2 garści dowolnych "wypełniaczy" jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona. Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny "do suchego patyczka"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chlebek bananowy. Słodki pomysł na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj