Chleb z naczynia żaroodpornego
Nie ma nic lepszego niż chleb upieczony samemu. Jest o wiele lepszy i smaczniejszy niż ze sklepu. Jak przygotować domowe pieczywo? Oto najprostszy przepis, jaki znajdziecie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na rozczyn:
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniej wody
Składniki pozostałe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 400 ml wody letniej
- 1 łyżeczka soli
- Mak do posypania
Przepis
- Drożdże kruszę do miski, wsypuję łyżkę cukru i mąki, wlewam stopniowo wodę i mieszam, uważając żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcie.
- Do miski wsypuję mąki, sól, wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę.
- Następnie ciasto przekładam do naczynia żaroodpornego, nacinam i posypuję makiem.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Gotowe, po wystudzeniu kroję i podaję z ulubioną szynką lub pastą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl