Trwa ładowanie...
d3mlimo
oprac. Katarzyna Gileta
22-03-2022 08:58

Chleb z naczynia żaroodpornego

Przepis

Nie ma nic lepszego niż chleb upieczony samemu. Jest o wiele lepszy i smaczniejszy niż ze sklepu. Jak przygotować domowe pieczywo? Oto najprostszy przepis, jaki znajdziecie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3mlimo
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na rozczyn:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniej wody

Składniki pozostałe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 400 ml wody letniej
  • 1 łyżeczka soli
  • Mak do posypania
Przepis
  • Drożdże kruszę do miski, wsypuję łyżkę cukru i mąki, wlewam stopniowo wodę i mieszam, uważając żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcie.
  • Do miski wsypuję mąki, sól, wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę.
  • Następnie ciasto przekładam do naczynia żaroodpornego, nacinam i posypuję makiem.
  • Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
  • Gotowe, po wystudzeniu kroję i podaję z ulubioną szynką lub pastą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb z naczynia żaroodpornego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
Share
d3mlimo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mlimo
d3mlimo
d3mlimo
d3mlimo
Więcej tematów
d3mlimo