WP

Błyskawiczna rolada biszkoptowa z owocami - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Marta M.
Podziel się

"Sprawdziłam. Jest to naprawdę błyskawiczne ciacho. Od momentu przygotowania, do podania, potrzebujesz tylko 45 minut. Dodatkowo, można użyć różnorodnych owoców świeżych, jak i przecierów czy puree. U mnie były to mrożone wiśnie" - przekonuje autorka bloga "Marta M.".

Składniki

Biszkopt:

  • 4 białka
  • ok. 3/4szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilli
  • 2 szklanki owoców takich jak: wiśnie, truskawki, brzoskwinie czy jabłka; może też być puree owocowe (jeśli używasz owoców mrożonych, to najpierw je należy rozmrozić)

Polewa: (opcjonalnie)

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g ulubionej czekolady
Przepis

Nastaw piekarnik na 180 C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

WP

Polewa: Śmietankę wraz z połamaną czekoladą rozpuść w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Odstaw w chłodne miejsce.

Rolada: Na papier wyłóż pokrojone owoce lub rozsmaruj puree. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Mikserem ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsyp mąkę i już przy wyłączonym mikserze, wmieszaj ją w pianę. Bardzo delikatnie i powoli. Rozsmaruj masę na owocach i piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i na czystej ściereczce wykładamy tak, aby papier był na wierzchu. Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto w roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawimy do wystygnięcia na około 15 minut. Wierzch rolady smarujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP