Błyskawiczna rolada biszkoptowa z owocami
"Sprawdziłam. Jest to naprawdę błyskawiczne ciacho. Od momentu przygotowania, do podania, potrzebujesz tylko 45 minut. Dodatkowo, można użyć różnorodnych owoców świeżych, jak i przecierów czy puree. U mnie były to mrożone wiśnie" - przekonuje autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 białka
- ok. 3/4szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilli
- 2 szklanki owoców takich jak: wiśnie, truskawki, brzoskwinie czy jabłka; może też być puree owocowe (jeśli używasz owoców mrożonych, to najpierw je należy rozmrozić)
Polewa: (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 100 g ulubionej czekolady
Nastaw piekarnik na 180 C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Polewa: Śmietankę wraz z połamaną czekoladą rozpuść w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Odstaw w chłodne miejsce.
Rolada: Na papier wyłóż pokrojone owoce lub rozsmaruj puree. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Mikserem ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsyp mąkę i już przy wyłączonym mikserze, wmieszaj ją w pianę. Bardzo delikatnie i powoli. Rozsmaruj masę na owocach i piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i na czystej ściereczce wykładamy tak, aby papier był na wierzchu. Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto w roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawimy do wystygnięcia na około 15 minut. Wierzch rolady smarujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze