Dlaczego nie powinno się jeść owoców wieczorem?

Zamierzasz porządnie się wyspać, by zregenerować organizm po ciężkim dniu? Dbasz o utrzymanie prawidłowej wagi ciała? Chcesz uniknąć sensacji żołądkowych? Lepiej nie sięgaj wieczorem po owoce, nawet jeśli kuszą słodyczą i soczystością…

Dlaczego nie powinno się jeść owoców wieczorem?
Źródło zdjęć: © iStock.com
88

Nie ulega wątpliwości, że pełnowartościowa, dobrze zbilansowana oraz urozmaicona dieta musi zawierać warzywa i owoce. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postuluje, aby w przypadku dorosłego człowieka ich codzienne spożycie wynosiło blisko pół kilograma. Nic dziwnego, bo ich zalety można wyliczać bardzo długo…

Zdrowy jak owoc…

Owoce stanowią nieocenione źródło niezbędnych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Czarne porzeczki, kiwi, truskawki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty potrafią pokryć niemal całe nasze zapotrzebowanie na witaminę C, będącą silnym wsparciem dla układu odpornościowego, normalizującą ciśnienie krwi i odgrywającą istotną rolę w leczeniu nowotworów.

Owocowa dieta, bogata w morele, brzoskwinie czy jagody, zapewnia też solidną dawkę witaminę E i beta-karotenu, które hamują rozwój miażdżycy i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Owoce (zwłaszcza marakuja, kokos, czarne i czerwone porzeczki, jeżyny, maliny, żurawina, jagody), obok warzyw i produktów zbożowych, są głównym źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega i leczy choroby układu pokarmowego i krwionośnego, cukrzycę, kamicę żółciową czy schorzenia metaboliczne.

Owoce dostarczają też wielu cennych mikroelementów: potasu, magnezu, miedzi czy manganu. Są skarbnicą naturalnych przeciwutleniaczy wymiatających wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu oraz odpowiadają za szybszy rozwój komórek nowotworowych. Wśród tych cennych związków na szczególną uwagę zasługują antocyjany (najwięcej znajdziemy ich w borówkach, jagodach, ciemnych winogronach, czarnych porzeczkach, czereśniach, jeżynach, żurawinie, śliwkach).
Dlaczego zatem, mimo takich wspaniałych właściwości, nie należy jeść owoców wieczorem?

… ale niekoniecznie przed snem

Ostatni posiłek powinniśmy spożyć na około trzy godziny przed snem. Organizm potrzebuje bowiem czasu by spalić dostarczone kalorie i prawidłowo strawić pokarm. Z owocami ma jednak problem, ponieważ są one bogate w cukier, zwłaszcza fruktozę, która powoduje spadek stężenie leptyny i wzrost poziomu greliny, czyli hormonów regulujących apetyt. W efekcie szybko znów stajemy się głodni.

To prosta droga do rozwoju tzw. syndromu nocnego jedzenia. Wiele cierpiących na niego osób potrafi po godz. 20 wchłonąć przynajmniej połowę dziennej racji żywnościowej. Niektórzy, zamiast spać, odbywają kilka spacerów do lodówki, skarżąc się następnego dnia na zmęczenie. Zmagają się też z poczuciem winy, często towarzyszącym ludziom otyłym.

Wieczorne jedzenie owoców niestety sprzyja szybkiemu przybieraniu na wadze. Owocowy cukier dodaje nam wprawdzie energii, której jednak nie jesteśmy w stanie spożytkować przed pójściem do łóżka. Jeśli dostarczona do wątroby fruktoza nie zostaje zmagazynowana w postaci glikogenu, w czasie sny zamienia się w tłuszcz. W ten sposób zdrowa przekąska zamienia się w bombę z opóźnionym zapłonem, czego konsekwencją staje się oponka na brzuchu.

Na kolację na pewno należy unikać owoców cytrusowych, ponieważ mogą powodować problemy z zapadnięciem w głęboką fazę snu. Niekiedy również wywołują zaburzenia gastryczne – przysmaki zawierające duże stężenie kwasów owocowych bywają bowiem odpowiedzialne za wywoływanie np. zgagi, objawiającej się piekącym bólem w przełyku (a niekiedy także w krtani, za mostkiem czy w klatce piersiowej), kwaśnym odbijaniem czy cofaniem treści żołądkowej.

Jeśli wieczorem nie możemy powstrzymać się przed sięgnięciem po owoc, wybierajmy przysmaki z niskim indeksem glikemicznym: morele, porzeczki, jagody, maliny, truskawki. Najlepiej przygotować z nich koktajl na bazie kefiru czy jogurtu naturalnego. Pozostałe owoce powinniśmy bez obaw konsumować w pierwszej części dnia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm