Indyjskie curry z kurczakiem. Rozgrzeje wasze żołądki i serca
Orientalne danie
Zaskocz swoją rodzinę i zaserwuj pyszny orientalny obiad. Idealne danie na jesień. Curry z kurczakiem rozgrzeje wasze brzuchy. W ramach cyklu ABC gotowanie pokazaliśmy krok po kroku, jak zrobić to proste i jakże pyszne danie.
Kuchnię indyjską wyróżnia korzystanie z największej ilości suszonych przypraw. Jedno z najpopularniejszych dań tej kuchni to właśnie kurczak curry. Zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu. W Polsce kurczaka curry dostaniemy w każdej indyjskiej restauracji, których jest coraz więcej.
Jakie mięso wybrać?
W naszej wersji curry proponujemy wam kurczaka. Jest łatwo dostępny i prosty w przygotowaniu. Możecie użyć mięsa z dowolnej części lub pokroić całego kurczaka na małe kawałki. W ten sposób porcjują mięso Hindusi.
Z czym podawać kurczaka curry?
Najlepszy będzie ryż Basmati. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu. W Polsce łatwo odnajdziemy go na sklepowych półkach. Jako alternatywę możemy zostać również kaszę bulgur.
Jakich przypraw użyć?
Niech was nie zrazi ilość przypraw, ponieważ to właśnie one stanowią kwintesencję indyjskiej kuchni. Podstawą jest oczywiście curry i chilli, które decydują o ostrości dania. Natomiast korzenną nutę uzyskamy dzięki goździkom, cynamonowi i imbirze. Smaku dopełniają również nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin.
Prosty przepis
*Składniki: * 2 piersi kurczaka, 1 puszka mleka kokosowego, 3 marchewki, 1 papryka czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryczka chilli, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, 2 i 1/2 łyżeczki curry, 1 garść natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki, sól i pieprz, olej do smażenia
*Przepis: * Oczyszczone piersi kurczaka pokroić w kostkę, skropić olejem i oprószyć curry. Odstawić na 30 min. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę oraz czosnek, po czym dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę i chilli. Wszystko wymieszać i smażyć. Do warzyw dodać marchewkę i kurczaka i dalej smażyć. Zalać mlekiem kokosowym i dopraw kurkumą, curry, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem oraz garam masalą. Dusić przez 5 min. Podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.