Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to propozycja na pyszny obiad. Przygotowane w ten sposób mięso jest niezwykle aromatyczne, doskonale doprawione i z łatwością odchodzi od kości. Połączenie miodu z musztardą nadaje żeberkom niepowtarzalnego charakteru, który sprawia, że trudno zrezygnować z dokładki. Przepis poleca Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- około 700 g żeberek wieprzowych
- 1 łyżka miodu (płaskie)
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
- 2 listki laurowe
Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce. Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec do 60 minut w 180 stopniach. Następnie mięso wyjąć z rękawa i dopiekać do miękkości oraz nabrania złocistego koloru.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze