Trwa ładowanie...
d1wx2gq
d1wx2gq

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Przepis

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to propozycja na pyszny obiad. Przygotowane w ten sposób mięso jest niezwykle aromatyczne, doskonale doprawione i z łatwością odchodzi od kości. Połączenie miodu z musztardą nadaje żeberkom niepowtarzalnego charakteru, który sprawia, że trudno zrezygnować z dokładki. Przepis poleca Diana, autorka bloga "Di bloguje".

2.9
(21 głosów)
Oceń:
d1wx2gq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Di bloguje
Składniki
  • około 700 g żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka miodu (płaskie)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
  • 2 listki laurowe
Przepis

Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce. Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec do 60 minut w 180 stopniach. Następnie mięso wyjąć z rękawa i dopiekać do miękkości oraz nabrania złocistego koloru.

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1wx2gq

Podziel się opinią

66
9
Share
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq