Trwa ładowanie...
d3zrlz5
14-02-2022 11:45

Polędwiczki w sosie serowym

Przepis

Szukasz przepisu na miękkie i soczyste mięso? Przygotuj wieprzowe polędwiczki w kremowym serowym sosie. Do tego ulubiona sałatka z sezonowych warzyw i pieczone lub ziemniaczki.

d3zrlz5
5.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany

Sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1-2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane
  • 1 szklanka sera gorgonzola
Przepis
  • Płaską blachę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować lekko oliwką. Musztardę zmieszać z oliwką, majerankiem i czosnkiem w małej miseczce.
  • Umyte i wysuszone polędwiczki oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na rumiano, około 10 minut.
  • Przenieść rumiane polędwiczki na przygotowaną blachę i posmarować musztardową mieszanką, starając się pokryć je marynatą równomiernie (zyskają na smaku, jeżeli zostawi się je odkryte w lodowce na 2 godziny)
  • Rozgrzać piekarnik do 225 st. C, i piec przez około 30 minut.
  • W czasie kiedy polędwiczki się pieką przygotować sos. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około minuty.
  • Stopniowo dodawać śmietankę, wino i rosół. Gotować aż sos będzie gęsty, często mieszając. Dodać pokruszony ser i gotować mieszając, aż ser się rozpuści i sos będzie gładki i gęsty (około 5 minut).
  • Polędwiczki wyjąć z pieca, zostawić na 5 minut, aby mięso stężało. Pokroić na plastry i polać sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polędwiczki w sosie serowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj