Trwa ładowanie...
d4ko9mp
14-02-2022 11:45

Polędwiczki w sosie serowym

Przepis

Szukasz przepisu na miękkie i soczyste mięso? Przygotuj wieprzowe polędwiczki w kremowym serowym sosie. Do tego ulubiona sałatka z sezonowych warzyw i pieczone lub ziemniaczki.

d4ko9mp
2.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany

Sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1-2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane
  • 1 szklanka sera gorgonzola
Przepis
  • Płaską blachę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować lekko oliwką. Musztardę zmieszać z oliwką, majerankiem i czosnkiem w małej miseczce.
  • Umyte i wysuszone polędwiczki oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na rumiano, około 10 minut.
  • Przenieść rumiane polędwiczki na przygotowaną blachę i posmarować musztardową mieszanką, starając się pokryć je marynatą równomiernie (zyskają na smaku, jeżeli zostawi się je odkryte w lodowce na 2 godziny)
  • Rozgrzać piekarnik do 225 st. C, i piec przez około 30 minut.
  • W czasie kiedy polędwiczki się pieką przygotować sos. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około minuty.
  • Stopniowo dodawać śmietankę, wino i rosół. Gotować aż sos będzie gęsty, często mieszając. Dodać pokruszony ser i gotować mieszając, aż ser się rozpuści i sos będzie gładki i gęsty (około 5 minut).
  • Polędwiczki wyjąć z pieca, zostawić na 5 minut, aby mięso stężało. Pokroić na plastry i polać sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polędwiczki w sosie serowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ko9mp
d4ko9mp
d4ko9mp
d4ko9mp
Więcej tematów
d4ko9mp