Polędwiczki w sosie serowym
Szukasz przepisu na miękkie i soczyste mięso? Przygotuj wieprzowe polędwiczki w kremowym serowym sosie. Do tego ulubiona sałatka z sezonowych warzyw i pieczone lub ziemniaczki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki rosołu
- 1-2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane
- 1 szklanka sera gorgonzola
- Płaską blachę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować lekko oliwką. Musztardę zmieszać z oliwką, majerankiem i czosnkiem w małej miseczce.
- Umyte i wysuszone polędwiczki oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na rumiano, około 10 minut.
- Przenieść rumiane polędwiczki na przygotowaną blachę i posmarować musztardową mieszanką, starając się pokryć je marynatą równomiernie (zyskają na smaku, jeżeli zostawi się je odkryte w lodowce na 2 godziny)
- Rozgrzać piekarnik do 225 st. C, i piec przez około 30 minut.
- W czasie kiedy polędwiczki się pieką przygotować sos. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około minuty.
- Stopniowo dodawać śmietankę, wino i rosół. Gotować aż sos będzie gęsty, często mieszając. Dodać pokruszony ser i gotować mieszając, aż ser się rozpuści i sos będzie gładki i gęsty (około 5 minut).
- Polędwiczki wyjąć z pieca, zostawić na 5 minut, aby mięso stężało. Pokroić na plastry i polać sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze