Żeberka w kapuście. Solidna porcja na obiad
Najprostsze przepisy są najlepsze. Tak jest też w tym przypadku. Soczyste i mięciutkie żeberka duszone w kapuście to doskonała propozycja na obiad dla prawdziwych głodomorów. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Najpierw myjemy mięso i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce cebulę innym sposobem jest też pokrojenie cebuli w kosteczkę, dodajemy do niej sos sojowy, majeranek, imbir i curry.
- Wkładamy do takiej marynaty mięso i zostawiamy pod przykryciem na około godzinkę. W tym czasie szatkujemy kapustę. Wyciągamy po określonym czasie żeberka i podsmażamy je na oleju na brązowo (ale przed smażeniem żeberek trzeba się skutecznie pozbyć cebuli, bo się przypali).
- Gdy żeberka nabiorą oczekiwanego kolorytu wyciągamy je i na pozostałym tłuszczu, smażymy kapustę. Trwa to chwilkę. Efekt ma być taki, żeby cała kapusta była pokryta tłuszczem i troszkę się zeszkliła.
- Następnie wkładamy mięso do kapusty (zakopujemy je w tej kapuście, żeby ładnie się ugotowały i podzieliły się z nią swoim aromatem). Wszystko zalewamy rosołkiem i przykrywamy pokrywką. Dusimy wszystko razem ok. 10 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze