Trwa ładowanie...
d32rg21
08-03-2022 13:12

Żeberka w kapuście. Solidna porcja na obiad

Przepis

Najprostsze przepisy są najlepsze. Tak jest też w tym przypadku. Soczyste i mięciutkie żeberka duszone w kapuście to doskonała propozycja na obiad dla prawdziwych głodomorów. Wypróbujcie koniecznie.

d32rg21
3.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 4 żeberka
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku (suszonego)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 główka kapusty
Przepis
  • Najpierw myjemy mięso i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce cebulę innym sposobem jest też pokrojenie cebuli w kosteczkę, dodajemy do niej sos sojowy, majeranek, imbir i curry.
  • Wkładamy do takiej marynaty mięso i zostawiamy pod przykryciem na około godzinkę. W tym czasie szatkujemy kapustę. Wyciągamy po określonym czasie żeberka i podsmażamy je na oleju na brązowo (ale przed smażeniem żeberek trzeba się skutecznie pozbyć cebuli, bo się przypali).
  • Gdy żeberka nabiorą oczekiwanego kolorytu wyciągamy je i na pozostałym tłuszczu, smażymy kapustę. Trwa to chwilkę. Efekt ma być taki, żeby cała kapusta była pokryta tłuszczem i troszkę się zeszkliła.
  • Następnie wkładamy mięso do kapusty (zakopujemy je w tej kapuście, żeby ładnie się ugotowały i podzieliły się z nią swoim aromatem). Wszystko zalewamy rosołkiem i przykrywamy pokrywką. Dusimy wszystko razem ok. 10 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żeberka w kapuście. Solidna porcja na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32rg21
d32rg21
d32rg21
d32rg21
Więcej tematów
d32rg21