Wegańskie lody malinowo-bananowe
Domowe lody to sposób na pyszny deser na lato. Dokładnie wiemy, co znajdzie się w ich składzie, więc to świetna alternatywa dla gotowych lodów z długą listą składników, wśród których nie brakuje wzmacniaczy smaku. Malinowa-propozycja lodów ShirinKader z bloga "z1001nocy.com" zasmakuje wszystkim fanom słodkości na zimno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 banany
- 250 g świeżych lub mrożonych malin
- 2 łyżki mleka kokosowego (stała część)
- 1 łyżka cukru kokosowego (może być inny, najlepiej brązowy)
- 1 łyżeczka mielonej wanilii lub cukru waniliowego
Cukier, wanilię i mleko kokosowe dokładnie miksujemy. Jeśli używamy brązowego cukru, powinien zostać roztarty tak, żeby stał się prawie niewidoczny. Następnie dodajemy owoce (w przypadku mrożonych malin najlepiej je lekko rozmrozić) i miksujemy na krem. Masę przekładamy do pucharków lub innego naczynia i wstawiamy na 2-3 godziny do zamrażalnika. Lody można dekorować np. świeżymi owocami lub posypką.
Ten i inne teksty znajdziesz w najnowszym numerze "Moja Harmonia Życia" – w sprzedaży od 13 czerwca!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze