Trwa ładowanie...
d31z1kp
31-10-2017 17:36

Słodki, dyniowy kajmak. Podaj jako deser lub udekoruj ciasto

Przepis

O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak jemy po prostu z pucharka albo używamy jako polewy do ulubionego ciasta. W przepisie jest odrobina whisky, którą możemy pominąć, jeśli krem będą jadły dzieci. Sprawdzony przepis z bloga "Ugotowane pozamiatane".

d31z1kp
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.ugotowanepozamiatane.pl
Źródło: www.ugotowanepozamiatane.pl
Składniki
  • 1/2 kg puree z dyni hokkaido lub pieczonej dyni bez pestek
  • puszka kajmaku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki whisky lub esencji waniliowej
  • orzechy włoskie do dekoracji
Przepis

Zmiksować dynię z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Przelać do pucharków i udekorować orzechami. Taki kajmak to też doskonała polewa do ciasta np. dyniowego.
Zobacz także: rolmopsy ze śliwką

Polecamy wideo: pyszny obiad z dynią

Słodki, dyniowy kajmak. Podaj jako deser lub udekoruj ciasto
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp