Słodki, dyniowy kajmak. Podaj jako deser lub udekoruj ciasto
O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak jemy po prostu z pucharka albo używamy jako polewy do ulubionego ciasta. W przepisie jest odrobina whisky, którą możemy pominąć, jeśli krem będą jadły dzieci. Sprawdzony przepis z bloga "Ugotowane pozamiatane".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 kg puree z dyni hokkaido lub pieczonej dyni bez pestek
- puszka kajmaku
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki whisky lub esencji waniliowej
- orzechy włoskie do dekoracji
Zmiksować dynię z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Przelać do pucharków i udekorować orzechami. Taki kajmak to też doskonała polewa do ciasta np. dyniowego.
Zobacz także: rolmopsy ze śliwką
src="https://d.wpimg.pl/550381467-1317832332/roll.jpg"/>
Polecamy wideo: pyszny obiad z dynią
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze