Trwa ładowanie...
d4393tx
02-03-2022 14:04

Sałatka kuskus z pieczonymi korzeniowymi warzywami, antrykotem wołowym i masłem miso

Przepis

Taką sałatkę możecie przygotować na obiad lub kolację. Jest pełna smaku i aromatu. Świetni sprawdzi się w chłodniejsze dni.

d4393tx
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: brent Hofacker
Składniki
  • Szklanka kaszy kuskus
  • Kilka kolorowych marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Kilka gałązek tymianku
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • 2 łyżki miodu
  • Oliwa lub olej
  • Cytryna
  • Sól, czarny pieprz
  • Stek z antrykotu
  • Kawałek dobrego masła
  • Łyżka białej pasty miso
  • Sól, czarny pieprz
  • Olej
Przepis
  • Kaszę kuskus wymieszaj ze szczypta kminu rzymskiego. Zalej wrzątkiem na wysokość około pół cm ponad kaszę. Odstaw, żeby spęczniała.
  • Marchewki i pietruszkę umyj i obierz. Pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż je na blasze, przypraw solą i pieprzem, a na koniec delikatnie polej oliwą oraz miodem. Na wierzch połóż gałązki tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
  • Po wyjęciu odstaw na bok, żeby wystygły. Do kaszy dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki pieczone warzywa. Dolej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, sokiem i skórką cytryny. Odstaw na czas smażenia mięsa, aby smaki się przegryzły.
  • Do miękkiego masła dodaj białą pastę miso, szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu i dobrze wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju połóż stek. Smaż po kilka minut na każdej ze stron, tak aby stek osiągnął ulubiony stopień wysmażenia.
  • Przypraw odrobiną soli, a pod koniec smażenia dorzucić na patelnię masło. Zaczekaj, aż się dobrze rozpuści i otoczy mięso z każdej strony tworząc rodzaj sosu. Gotowe danie podawaj z sałatką z kaszy kuskus.

Przepis poleca Grzegorz Łapanowski

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka kuskus z pieczonymi korzeniowymi warzywami, antrykotem wołowym i masłem miso
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4393tx
d4393tx
d4393tx
d4393tx
Więcej tematów
d4393tx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj