WP

Rożki ciasta z francuskiego. Idealny dodatek do kawy - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie malacukierenka.pl
Podziel się

Rożki z ciasta francuskiego z masą krówkową, bananem i jabłkiem to wyjątkowe smaczne połączenie, które może umilić nam popołudnie. Delikatne ciasto ze słodkim nadzieniem idealnie nadaje się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis poleca autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 280 g)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 spore łyżki masy krówkowej (kajmakowej z puszki)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko rozbełtane widelcem
  • cukier puder do posypania
Przepis

Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na kawałeczki. Pokrojone owoce przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Dodać masę krówkową, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Jajkiem posmarować brzegi ciasta. Na każdy kwadrat dać jedną sporą łyżkę nadzienia z owoców. Następnie złożyć ze sobą przeciwległe boki po prostokątnej w każdym kwadracie. Boki powstałych różków docisnąć widelcem. Każdy rożek trzy-cztery razy naciąć z wierzchu nożem. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rożki posypać cukrem pudrem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP