Rożki ciasta z francuskiego. Idealny dodatek do kawy
Rożki z ciasta francuskiego z masą krówkową, bananem i jabłkiem to wyjątkowe smaczne połączenie, które może umilić nam popołudnie. Delikatne ciasto ze słodkim nadzieniem idealnie nadaje się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis poleca autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 280 g)
- 1 banan
- 1 jabłko
- 2 spore łyżki masy krówkowej (kajmakowej z puszki)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko rozbełtane widelcem
- cukier puder do posypania
Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na kawałeczki. Pokrojone owoce przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Dodać masę krówkową, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Jajkiem posmarować brzegi ciasta. Na każdy kwadrat dać jedną sporą łyżkę nadzienia z owoców. Następnie złożyć ze sobą przeciwległe boki po prostokątnej w każdym kwadracie. Boki powstałych różków docisnąć widelcem. Każdy rożek trzy-cztery razy naciąć z wierzchu nożem. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rożki posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze