Trwa ładowanie...
d284iud
14-09-2018 12:43

Rożki ciasta z francuskiego. Idealny dodatek do kawy

Przepis

Rożki z ciasta francuskiego z masą krówkową, bananem i jabłkiem to wyjątkowe smaczne połączenie, które może umilić nam popołudnie. Delikatne ciasto ze słodkim nadzieniem idealnie nadaje się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis poleca autorka bloga "Mała Cukierenka".

d284iud
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

malacukierenka.pl
Źródło: malacukierenka.pl
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 280 g)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 spore łyżki masy krówkowej (kajmakowej z puszki)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko rozbełtane widelcem
  • cukier puder do posypania
Przepis

Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na kawałeczki. Pokrojone owoce przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Dodać masę krówkową, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Jajkiem posmarować brzegi ciasta. Na każdy kwadrat dać jedną sporą łyżkę nadzienia z owoców. Następnie złożyć ze sobą przeciwległe boki po prostokątnej w każdym kwadracie. Boki powstałych różków docisnąć widelcem. Każdy rożek trzy-cztery razy naciąć z wierzchu nożem. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rożki posypać cukrem pudrem.

Rożki ciasta z francuskiego. Idealny dodatek do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
d284iud
d284iud
d284iud
Więcej tematów
d284iud