Rogaliki palce lizać. Prosty przepis na pyszny deser
Macie ochotę na rogaliki? Mięciutkie, delikatne, pachnące, wypełnione malinowym nadzieniem. Po prostu pyszne. Wypróbujcie przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Śmietankę lekko podgrzej i wymieszaj w niej drożdże. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier puder z solą i zrób dołek w środku. Dookoła połóż kostki masła.
- Do środka wlej śmietankę z drożdżami oraz żółtka i jajko. Wyrób gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą porcję ciasto rozwałkuj w okrąg i podziel na 8 trójkątów.
- Każdy trójkąt posmaruj miodem i połóż po 2 lub 3 maliny.
- Jeśli nie masz miodu, to maliny rozgnieć widelcem i posyp odrobiną cukru, a następnie rozsmaruj na trójkąty ciasta.
- Trójkąty zwijaj do środka i układaj na blaszkę. Piecz 25-30 min. w temp. 180 st.
- Ostudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze