WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Zaskakujące fakty o miodzie

Miód to płynne złoto, którego prozdrowotnych właściwości nie da się przecenić. W sezonie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po niego w sklepie. Nie dajmy się jednak złapać na lep słodkich słówek producentów miodu – ten produkt jest często fałszowany.

Miód i sztuczne dodatkiJak rozpoznać miód?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
114

Jak rozpoznać prawdziwy miód – właściwości miodu

Miód to efekt pracy pszczół – jest słodkim produktem w postaci stałej lub płynnej, w którym dominuje glukoza i fruktoza. Mimo to jego smak jest niepowtarzalny, a właściwości nieprzecenione. Dlaczego?

Miód zawiera takie związki jak mangan, potas, żelazo, fosfor i kobalt, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a nawet kwas pantotenowy i biotynę. A co jest szczególnie cenne w miodzie? Substancje o działaniu antybakteryjnym (lizozym, inhibina, apidacyna), czyli po prostu antybiotyki.

By móc w pełni korzystać z dobrodziejstw miodu ważne, by mieć świadomość, że nie każdy złocisty nektar zamknięty w słoiku, pyszniący się na sklepowej półce, jest prawdziwym miodem.

5 najzdrowszych rodzajów miodu

Jak rozpoznać prawdziwy miód – zaskakujące dodatki

Przede wszystkim miód warto kupić w pasiece (i to zaufanej, sprawdzonej, polecanej), a nie w markecie – niektóre miody zawierają mieszanki spoza Unii Europejskiej. Słoik spędza dużo czas w transporcie, a temperatura i promienie słoneczne mają negatywny wpływ na właściwości miodu.

A dodatki? Niestety zdarzają się. Uważajmy więc na dodatek cukru, np. w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, niekiedy do miodu dodawana jest też woda czy barwniki. Wszystko to oczywiście dla zysku. Prawdziwy miód nie potrzebuje ani konserwantów, ani ulepszaczy smaku.

Jak rozpoznać prawdziwy miód – sprawdzone sposoby

By przekonać się, że kupiony przez nas miód jest autentycznym owocem ciężkiej pracy pszczół, bez zbędnej i nieuczciwej ingerencji człowieka, można wykonać kilka testów. Prezentujemy kilka z nich.

  1. Szklanka z wodą. Do niewielkiej ilości wody wystarczy dodać łyżkę miodu. Jeżeli miód szybko się rozpuści – to zły znak. Prawdziwy miód powinien ciężko osiąść na dnie i rozpuścić się dopiero pod wpływem długotrwałego mieszania.
  2. Miód i zapałka. Mało znany, lecz intrygujący sposób. Należy zanurzyć zapałkę w miodzie, a następnie podpalić zapałkę. Jeśli pojawi się iskra, to znaczy, że miód nie został zafałszowany wodą.
  3. Jodyna kontra miód. Metoda dla dociekliwych. Zmieszanie niewielkiej ilości miodu, wody i jodyny pozwoli na ustalenie jakości kupionego miodu – wybarwianie się miodu na niebiesko oznacza dodatek skrobi kukurydzianej.
  4. Wiecznie płynny. Choć podejrzliwie zerkamy na miód, który się skrystalizował, to jest to zupełnie naturalny proceder i nie wiąże się z dosładzaniem miodu cukrem. Wręcz przeciwnie – miód, który mimo upływu czasu jest wciąż tak samo krystalicznie płynny, powinien zostać wzięty pod lupę.
  5. Strumyczek z miodu. Nabrany na łyżkę płynny miód powinien być gęsty i spływać z łyżki równomiernym strumieniem. Jeżeli podczas tej próby miód się rwie, to znak, że ten miód nie jest produktem uczciwym.
  6. Niska cena, wątpliwa jakość. Cena miodu wiele nam powie o jego jakości – dobry miód nie jest tani. Oczywiście, promocje się zdarzają, jednak przyglądajmy się im uważnie, by nie dać nabić się w butelkę.
Słoik z miodem i plaster miodu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie