Jak rozpoznać prawdziwy miód? Zaskakujące fakty o miodzie

Miód to płynne złoto, którego prozdrowotnych właściwości nie da się przecenić. W sezonie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po niego w sklepie. Nie dajmy się jednak złapać na lep słodkich słówek producentów miodu – ten produkt jest często fałszowany.

Miód i sztuczne dodatkiJak rozpoznać miód?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać prawdziwy miód – właściwości miodu

Miód to efekt pracy pszczół – jest słodkim produktem w postaci stałej lub płynnej, w którym dominuje glukoza i fruktoza. Mimo to jego smak jest niepowtarzalny, a właściwości nieprzecenione. Dlaczego?

Miód zawiera takie związki jak mangan, potas, żelazo, fosfor i kobalt, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a nawet kwas pantotenowy i biotynę. A co jest szczególnie cenne w miodzie? Substancje o działaniu antybakteryjnym (lizozym, inhibina, apidacyna), czyli po prostu antybiotyki.

By móc w pełni korzystać z dobrodziejstw miodu ważne, by mieć świadomość, że nie każdy złocisty nektar zamknięty w słoiku, pyszniący się na sklepowej półce, jest prawdziwym miodem.

5 najzdrowszych rodzajów miodu

Jak rozpoznać prawdziwy miód – zaskakujące dodatki

Przede wszystkim miód warto kupić w pasiece (i to zaufanej, sprawdzonej, polecanej), a nie w markecie – niektóre miody zawierają mieszanki spoza Unii Europejskiej. Słoik spędza dużo czas w transporcie, a temperatura i promienie słoneczne mają negatywny wpływ na właściwości miodu.

A dodatki? Niestety zdarzają się. Uważajmy więc na dodatek cukru, np. w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, niekiedy do miodu dodawana jest też woda czy barwniki. Wszystko to oczywiście dla zysku. Prawdziwy miód nie potrzebuje ani konserwantów, ani ulepszaczy smaku.

Jak rozpoznać prawdziwy miód – sprawdzone sposoby

By przekonać się, że kupiony przez nas miód jest autentycznym owocem ciężkiej pracy pszczół, bez zbędnej i nieuczciwej ingerencji człowieka, można wykonać kilka testów. Prezentujemy kilka z nich.

  1. Szklanka z wodą. Do niewielkiej ilości wody wystarczy dodać łyżkę miodu. Jeżeli miód szybko się rozpuści – to zły znak. Prawdziwy miód powinien ciężko osiąść na dnie i rozpuścić się dopiero pod wpływem długotrwałego mieszania.
  2. Miód i zapałka. Mało znany, lecz intrygujący sposób. Należy zanurzyć zapałkę w miodzie, a następnie podpalić zapałkę. Jeśli pojawi się iskra, to znaczy, że miód nie został zafałszowany wodą.
  3. Jodyna kontra miód. Metoda dla dociekliwych. Zmieszanie niewielkiej ilości miodu, wody i jodyny pozwoli na ustalenie jakości kupionego miodu – wybarwianie się miodu na niebiesko oznacza dodatek skrobi kukurydzianej.
  4. Wiecznie płynny. Choć podejrzliwie zerkamy na miód, który się skrystalizował, to jest to zupełnie naturalny proceder i nie wiąże się z dosładzaniem miodu cukrem. Wręcz przeciwnie – miód, który mimo upływu czasu jest wciąż tak samo krystalicznie płynny, powinien zostać wzięty pod lupę.
  5. Strumyczek z miodu. Nabrany na łyżkę płynny miód powinien być gęsty i spływać z łyżki równomiernym strumieniem. Jeżeli podczas tej próby miód się rwie, to znak, że ten miód nie jest produktem uczciwym.
  6. Niska cena, wątpliwa jakość. Cena miodu wiele nam powie o jego jakości – dobry miód nie jest tani. Oczywiście, promocje się zdarzają, jednak przyglądajmy się im uważnie, by nie dać nabić się w butelkę.
Słoik z miodem i plaster miodu
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥