Jak rozpoznać prawdziwy miód? Zaskakujące fakty o miodzie

Miód to płynne złoto, którego prozdrowotnych właściwości nie da się przecenić. W sezonie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po niego w sklepie. Nie dajmy się jednak złapać na lep słodkich słówek producentów miodu – ten produkt jest często fałszowany.

Miód i sztuczne dodatkiJak rozpoznać miód?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać prawdziwy miód – właściwości miodu

Miód to efekt pracy pszczół – jest słodkim produktem w postaci stałej lub płynnej, w którym dominuje glukoza i fruktoza. Mimo to jego smak jest niepowtarzalny, a właściwości nieprzecenione. Dlaczego?

Miód zawiera takie związki jak mangan, potas, żelazo, fosfor i kobalt, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a nawet kwas pantotenowy i biotynę. A co jest szczególnie cenne w miodzie? Substancje o działaniu antybakteryjnym (lizozym, inhibina, apidacyna), czyli po prostu antybiotyki.

By móc w pełni korzystać z dobrodziejstw miodu ważne, by mieć świadomość, że nie każdy złocisty nektar zamknięty w słoiku, pyszniący się na sklepowej półce, jest prawdziwym miodem.

5 najzdrowszych rodzajów miodu

Jak rozpoznać prawdziwy miód – zaskakujące dodatki

Przede wszystkim miód warto kupić w pasiece (i to zaufanej, sprawdzonej, polecanej), a nie w markecie – niektóre miody zawierają mieszanki spoza Unii Europejskiej. Słoik spędza dużo czas w transporcie, a temperatura i promienie słoneczne mają negatywny wpływ na właściwości miodu.

A dodatki? Niestety zdarzają się. Uważajmy więc na dodatek cukru, np. w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, niekiedy do miodu dodawana jest też woda czy barwniki. Wszystko to oczywiście dla zysku. Prawdziwy miód nie potrzebuje ani konserwantów, ani ulepszaczy smaku.

Jak rozpoznać prawdziwy miód – sprawdzone sposoby

By przekonać się, że kupiony przez nas miód jest autentycznym owocem ciężkiej pracy pszczół, bez zbędnej i nieuczciwej ingerencji człowieka, można wykonać kilka testów. Prezentujemy kilka z nich.

  1. Szklanka z wodą. Do niewielkiej ilości wody wystarczy dodać łyżkę miodu. Jeżeli miód szybko się rozpuści – to zły znak. Prawdziwy miód powinien ciężko osiąść na dnie i rozpuścić się dopiero pod wpływem długotrwałego mieszania.
  2. Miód i zapałka. Mało znany, lecz intrygujący sposób. Należy zanurzyć zapałkę w miodzie, a następnie podpalić zapałkę. Jeśli pojawi się iskra, to znaczy, że miód nie został zafałszowany wodą.
  3. Jodyna kontra miód. Metoda dla dociekliwych. Zmieszanie niewielkiej ilości miodu, wody i jodyny pozwoli na ustalenie jakości kupionego miodu – wybarwianie się miodu na niebiesko oznacza dodatek skrobi kukurydzianej.
  4. Wiecznie płynny. Choć podejrzliwie zerkamy na miód, który się skrystalizował, to jest to zupełnie naturalny proceder i nie wiąże się z dosładzaniem miodu cukrem. Wręcz przeciwnie – miód, który mimo upływu czasu jest wciąż tak samo krystalicznie płynny, powinien zostać wzięty pod lupę.
  5. Strumyczek z miodu. Nabrany na łyżkę płynny miód powinien być gęsty i spływać z łyżki równomiernym strumieniem. Jeżeli podczas tej próby miód się rwie, to znak, że ten miód nie jest produktem uczciwym.
  6. Niska cena, wątpliwa jakość. Cena miodu wiele nam powie o jego jakości – dobry miód nie jest tani. Oczywiście, promocje się zdarzają, jednak przyglądajmy się im uważnie, by nie dać nabić się w butelkę.
Słoik z miodem i plaster miodu
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść