Pyszny podwieczorek. Słodkie kluseczki serowe

Prosty i pyszny pomysł na podwieczorek. Kluseczki twarogowe posmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom. Możecie je podać ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Pyszny podwieczorek. Słodkie kuleczki serowePyszny podwieczorek. Słodkie kuleczki serowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g sera twarogowego
  • 100 g błyskawicznej kaszy manny
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła, szczypta soli

Przepis

  • Utrzeć żółtka z masłem (np. w malakserze). Stopniowo wkruszać ser i ucierać, aż masa będzie jednolita i rzadka (4 minuty).
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać masę serową, cukier puder oraz mannę i dobrze wymieszać. Odstawić na godzinę.
  • Na wrzącą, lekko posoloną wodę kłaść łyżeczką zgrabne kluseczki (łyżeczkę za każdym razem wkładać do wrzątku).
  • Po wypłynięciu zmniejszyć ogień i dogotować 3 minuty. Wyławiać łyżką durszlakową. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem, albo sokiem owocowym lub z sosem czekoladowym.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja