Trwa ładowanie...
d3cwnjq
d3cwnjq

Pudding chlebowy. Angielski patent na czerstwe pieczywo

Przepis

Brytyjczycy uwielbiają zapiekany pudding chlebowy – można go zrobić z czerstwej bułki, pieczywa tostowego, chałki, babki drożdżowej. To świetna propozycja na podwieczorek albo drugie śniadanie, do kawy albo kakao. Dobrze komponuje się z rodzynkami, cynamonem, bakaliami, orzechami, skórką pomarańczową.

3.6
(9 głosów)
Oceń:
d3cwnjq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Pudding chlebowy. Angielski patent na czerstwe pieczywo
iStock
Składniki
  • czerstwa chałka
  • masło
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml kremówki
  • 1 jajko
  • dżem pomarańczowy
  • rodzynki
  • cynamon
Przepis

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Chałkę pokrój na kromki, każdą z nich posmaruj masłem. Ułóż je w formie, tak by na siebie zachodziły. Jajko wymieszaj ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Zalej pieczywo masą jajeczną i posyp rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Piecz przez 30 minut. Przed podaniem posmaruj dżemem.

Zobacz wideo: Owsiane placuszki

Pudding chlebowy. Angielski patent na czerstwe pieczywo
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
4
Share
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq