WP
WP

Pudding chlebowy. Angielski patent na czerstwe pieczywo - Przepis

Trwa ładowanie...
Delicious traditional Bread and Butter pudding with egg custard sugar and dried fruits.  Shallow dof. iStock
Podziel się

Brytyjczycy uwielbiają zapiekany pudding chlebowy – można go zrobić z czerstwej bułki, pieczywa tostowego, chałki, babki drożdżowej. To świetna propozycja na podwieczorek albo drugie śniadanie, do kawy albo kakao. Dobrze komponuje się z rodzynkami, cynamonem, bakaliami, orzechami, skórką pomarańczową.

Składniki
  • czerstwa chałka
  • masło
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml kremówki
  • 1 jajko
  • dżem pomarańczowy
  • rodzynki
  • cynamon
Przepis

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Chałkę pokrój na kromki, każdą z nich posmaruj masłem. Ułóż je w formie, tak by na siebie zachodziły. Jajko wymieszaj ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Zalej pieczywo masą jajeczną i posyp rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Piecz przez 30 minut. Przed podaniem posmaruj dżemem.

WP

Zobacz wideo: Owsiane placuszki

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP