Pudding chlebowy. Angielski patent na czerstwe pieczywo
Brytyjczycy uwielbiają zapiekany pudding chlebowy – można go zrobić z czerstwej bułki, pieczywa tostowego, chałki, babki drożdżowej. To świetna propozycja na podwieczorek albo drugie śniadanie, do kawy albo kakao. Dobrze komponuje się z rodzynkami, cynamonem, bakaliami, orzechami, skórką pomarańczową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- czerstwa chałka
- masło
- 2 łyżki brązowego cukru
- 100 ml kremówki
- 1 jajko
- dżem pomarańczowy
- rodzynki
- cynamon
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Chałkę pokrój na kromki, każdą z nich posmaruj masłem. Ułóż je w formie, tak by na siebie zachodziły. Jajko wymieszaj ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Zalej pieczywo masą jajeczną i posyp rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Piecz przez 30 minut. Przed podaniem posmaruj dżemem.
Zobacz wideo: Owsiane placuszki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze