Świąteczny pudding chlebowy z suszonymi owocami
Pudding chlebowy to klasyczny brytyjski deser. Możemy go przyrzadzić zarówno na śniadanie, jak i na deser. To przepyszne resztkowe danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Obieramy gruszki i kroimy na szóstki. Ze śliwek wyjmujemy pestkę i kroimy na cztery. Owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, cukier, łyżeczkę masła. Dusimy przez 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy dżem.
Owoce przekładamy do miski, studzimy. Gdy ostygną dodajemy jaja, mleko, cukier, chleb rozdrobniony na kawałki. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie formy do babki piaskowej układamy pokrojone w plasterki suszone owoce i orzechy, a następnie zalewamy masą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Przygotowujemy kąpiel wodną. Do glinianego naczynia do pieczenia o średnicy większej niż foremka, w której mamy pudding wlewamy wodę. Następnie zanurzamy w niej foremkę z ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C przez 45 min.
Serwujemy na ciepło z sosem waniliowym albo bitą śmietaną, albo na zimno z dodatkiem kandyzowanych owoców.
Przepis poleca Grzegorz Łapanowski
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze