Pudding chia z owocami i karmelizowanymi płatkami owsianymi
Jogurtowy deser chia to pyszny pomysł na słodką i zdrową przekąskę. Nasiona szałwii hiszpańskiej to bogate źródło witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy, białka i błonnika. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z ich ilością. Zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi ok. 20 gramów.
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 200 g borówek amerykańskich,
- garść malin,
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki nasion chia,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- garść rodzynek,
- 1,5 łyżki miodu.
Borówki opłucz, odłóż 2 łyżki, resztę owoców zblenduj. Jogurt wymieszaj z nasionami chia i syropem klonowym. Odstaw do lodówki na minimum 15 minut. Płatki owsiane upraż na suchej patelni, aż staną się złociste. Dodaj miód i wymieszaj. Podgrzewaj przez kilka minut. Pod koniec dodaj rodzynki (możesz je wcześniej posiekać). Masę wyłóż na pergamin, rozsmaruj i odstaw do ostygnięcia. W słoiczku układaj kolejno warstwy musu borówkowego, płatków owsianych i jogurtu. Wierzch udekoruj malinami i borówkami. Deserki wstaw do lodówki na 30 minut.
Zobacz też: Pudding chia i inne zdrowe słodycze
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze