Trwa ładowanie...
d1hf900

Sultac. Turecki pudding ryżowy

Przepis

Mleczny, kremowy ryż to jest to, co lubimy i chętnie podajemy zwłaszcza dzieciakom. W wersji tureckiej pudding ryżowy zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu kremowa struktura kryje się pod chrupiącą skorupką.
Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem

d1hf900
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Składniki:

  • 5 dag ryżu arborio
  • 130 ml wody
  • szczypta soli

  • 300 ml wody kokosowej

  • 350ml mleka
  • 15 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 75 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  radosckipiacausmiechem.blogspot.com
Źródło: radosckipiacausmiechem.blogspot.com
Przepis
  • Ryż zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy do wyparowania.
  • Następnie wlewamy mleko i wodę kokosową, gotujemy ryż do miękkości.
  • Słodzimy. Gotujemy nadal, aż cukier się rozpuści.
  • Mąkę kukurydzianą mieszamy z 50 ml mleka.
  • Wlewamy do ryżu. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć.
  • Wyłączamy gaz, a pudding rozkładamy do 3 kokilek.
  • W garnuszku mieszamy żółtko z mlekiem i cukrem. Powstałym płynem smarujemy każdy pudding po wierzchu. Zapiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 250 st. C lub pod rozgrzanym grillem.

W oryginale pudding podaje się na zimno, jednak w związku z panującą pogodą teraz za oknem my zjadamy na ciepło. W obu wersjach smakuje wybornie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sultac. Turecki pudding ryżowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
Więcej tematów
d1hf900