Sultac. Turecki pudding ryżowy
Mleczny, kremowy ryż to jest to, co lubimy i chętnie podajemy zwłaszcza dzieciakom. W wersji tureckiej pudding ryżowy zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu kremowa struktura kryje się pod chrupiącą skorupką.
Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem
Czas przygotowania: |
- Ryż zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy do wyparowania.
- Następnie wlewamy mleko i wodę kokosową, gotujemy ryż do miękkości.
- Słodzimy. Gotujemy nadal, aż cukier się rozpuści.
- Mąkę kukurydzianą mieszamy z 50 ml mleka.
- Wlewamy do ryżu. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć.
- Wyłączamy gaz, a pudding rozkładamy do 3 kokilek.
- W garnuszku mieszamy żółtko z mlekiem i cukrem. Powstałym płynem smarujemy każdy pudding po wierzchu. Zapiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 250 st. C lub pod rozgrzanym grillem.
W oryginale pudding podaje się na zimno, jednak w związku z panującą pogodą teraz za oknem my zjadamy na ciepło. W obu wersjach smakuje wybornie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze