Pudding
Pudding to nazwa, którą określa się szereg potraw tradycyjnych dla kuchni brytyjskiej. W Polsce najbardziej popularny jest pudding przyrządzany w ramach deseru, jednak nie jest to jedyny sposób na podanie tej potrawy.
Pudding kojarzy nam się głównie z rodzajem deseru, który swoim wyglądem przypomina nasz tradycyjny budyń. Okazuje się jednak, że pudding to zbiór różnych potraw kuchni brytyjskiej, które nie zawsze będą słodkie i niekoniecznie muszą charakteryzować się kremową i jednolitą konsystencją. Pudding może być gotowany w wodzie lub na parze albo pieczony. Możemy podawać go na zimno lub ciepło. Co więcej, może to być potrawa mięsna lub podana z dodatkiem owoców i innych słodkich dodatków.
Pudding – deser
W Polsce pudding najbardziej kojarzy się z deserem. Faktycznie, w krajach anglosaskich istniej tradycja przyrządzania puddingu w ramach słodkiej przekąski. Nie istniej jednak jeden przepis, z którego moglibyśmy korzystać za każdym razem. Bardzo popularny jest przykładowo pudding robiony na bazie czerstwego chleba. Wykonuje się go zazwyczaj z dodatkiem mleka, jajek, masła oraz wybranych dodatków. Mogą to być bakalie albo owoce świeże lub suszone. Taki pudding możemy podawać go w ramach deseru lub jeść go na śniadanie.
W ostatnim czasie sporą popularność zyskał także pudding z nasion chia. Taki deser robi się na bazie mleczka kokosowego oraz oczywiście nasion chia. Zazwyczaj ten pudding występuje z dodatkiem daktyli czy liści szpinaku. Taki deser podaje się w wersji schłodzonej.
Pudding świąteczny
Wiele osób kojarzy także danie, które nazywa się "christmas pudding". Jest to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa, którą podaje się głównie w Anglii. Taki pudding przyrządza się z łoju oraz dodatków. Wśród nich znajdziemy najczęściej rodzynki, kandyzowane skórki owoców cytrusowych, cukier, bułkę tartą oraz aromatyczne przyprawy takie jak cynamon, goździki i bułka muszkatołowa. W wielu rodzinach dodaje się także alkohol: rum lub brandy. Bożonarodzeniowy pudding robiony jest w półokrągłej misce.
Pudding – danie wytrawne
Yorkshire pudding to rodzaj puszystych placków wypiekanych z ciasta zbliżonego do naleśnikowego. Jest to potrawa, którą podaje się na ciepło z tradycyjną mięsną pieczenią. Black pudding to natomiast rodzaj brytyjskiej kiełbasy, którą robi się z krwi oraz podrobów. Natomiast white pudding to rodzaj kaszanki bez krwi. Jak widzimy, pudding w kulturze brytyjskiej nie zawsze będzie oznaczał słodkiego i kremowego deseru.