Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym. Idealne na rodzinny obiad
Polędwiczki wieprzowe w bardzo aromatycznym i wyrazistym sosie z musztardy ziarnistej i śmietany to doskonała propozycja na obiad dla kilku osób. Sprawdzi się przy przyjęciach w domu lub rodzinnym spotkaniu. Spota ilość pieczarek i dodatek suszonego estragona podkręci smak dania. Sprawdzony przepis z bloga* "Śliwka węgierka".*
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 350 g polędwiczek wieprzowych
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżka whisky
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki musztardy francuskiej/ ziarnistej
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- oliwa
- pieprz
- odrobina miodowej whishy do smaku
Zacznij od pokrojenia polędwiczek na 2 cm plastry. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posyp suszonym estragonem. Odstaw.
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż je na oliwie. Co jakiś czas zamieszaj i smaż, aż się zarumienią. Gdy już woda z nich odparuje, to dodaj masło i smaż jeszcze chwilę, aż nabiorą złotego koloru. Wyciągnij je na talerz i na tej samej patelni usmaż polędwiczki, po 2 minuty z każdej strony. Lekko dopraw solą, ale nie za dużo, bo sos będzie i tak bardzo wyrazisty. Dodaj whisky do mięsa i podsmażaj wszystko razem, aż alkohol odparuje. Dodaj musztardę i śmietanę, wszystko wymieszaj. Smaż kilka minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Na koniec wmieszaj pieczarki. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami albo z sałatką.
Zobacz także: Domowe łazanki w prostym przepisie
src="https://d.wpimg.pl/207619294--1947317486/lazanki.jpg"/>
Polecamy wideo: Kurczak gotowany w mleku kokosowym
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze