Trwa ładowanie...
d45ud42
02-09-2017 09:40

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym. Idealne na rodzinny obiad

Przepis

Polędwiczki wieprzowe w bardzo aromatycznym i wyrazistym sosie z musztardy ziarnistej i śmietany to doskonała propozycja na obiad dla kilku osób. Sprawdzi się przy przyjęciach w domu lub rodzinnym spotkaniu. Spota ilość pieczarek i dodatek suszonego estragona podkręci smak dania. Sprawdzony przepis z bloga* "Śliwka węgierka".*

d45ud42
2.8
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 350 g polędwiczek wieprzowych
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1 łyżka whisky
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki musztardy francuskiej/ ziarnistej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • oliwa
  • pieprz
  • odrobina miodowej whishy do smaku
Przepis

Zacznij od pokrojenia polędwiczek na 2 cm plastry. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posyp suszonym estragonem. Odstaw.
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż je na oliwie. Co jakiś czas zamieszaj i smaż, aż się zarumienią. Gdy już woda z nich odparuje, to dodaj masło i smaż jeszcze chwilę, aż nabiorą złotego koloru. Wyciągnij je na talerz i na tej samej patelni usmaż polędwiczki, po 2 minuty z każdej strony. Lekko dopraw solą, ale nie za dużo, bo sos będzie i tak bardzo wyrazisty. Dodaj whisky do mięsa i podsmażaj wszystko razem, aż alkohol odparuje. Dodaj musztardę i śmietanę, wszystko wymieszaj. Smaż kilka minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Na koniec wmieszaj pieczarki. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami albo z sałatką.
Zobacz także: Domowe łazanki w prostym przepisie

Polecamy wideo: Kurczak gotowany w mleku kokosowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym. Idealne na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ud42
d45ud42
d45ud42
d45ud42
Więcej tematów
d45ud42