Borówki amerykańskie – zastosowanie, wartości odżywcze i lecznicze

Borówka amerykańska to potoczna nazwa borówki wysokiej, popularnej w wielu krajach rośliny uprawnej, lubianej ze względu na smaczne niebieskie owoce bogate w wartości odżywcze.

Owoce borówki amerykańskiej są większe od owoców innych odmian borówek
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Marlena Kostyńska

Borówki amerykańskie – zastosowanie

Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej i stąd też wzięła się jej popularna nazwa. Popyt na borówkę amerykańską coraz bardziej wzrasta, Polska jest jednym z jej wiodących importerów, a ilość upraw borówki amerykańskiej w naszym kraju wciąż wzrasta. Popularność tej odmiany borówki bierze się między innymi stąd, że jej plantacje można eksploatować nawet przez 20 lat. Powstały liczne odmiany uprawne borówki wysokiej, do uprawy amatorskiej nadają się między innymi 'Bluetta', 'Duke' i 'Patriot' z odmian wczesnych, bardzo popularna 'Bluecrop' z odmian średnio wczesnych, , 'Darrow' i 'Herbert' z odmian późnych.

Borówki amerykańskie idealnie nadają się do spożywania na surowo, dodawania do jogurtów, deserów, lodów, koktajli i sałatek. Podobnie jak inne owoce sezonowe, borówka amerykańska pasuje do galaretek, rolad owocowych i ciast, jak na przykład serniki, torty, ciasta drożdżowe, muffiny. Borówka sprawdza się również jako nadzienie do pierogów, knedli, baza do sosów i przetworów.

Borówki amerykańskie – wartości odżywcze i lecznicze

Owoce borówki amerykańskiej zawierają witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A i E, oraz witaminę C, której dzienne zapotrzebowanie możemy pokryć w 1/3, zjadając już 100 gramów borówek. Spośród składników mineralnych borówki amerykańskie dostarczają miedzi, cynku, selenu i manganu.

Borówki amerykańskie są źródłem polifenoli, które działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, przeciwdziałają też chorobom układu krążenia, stosuje się je w profilaktyce chorób serca i zakrzepicy. Borówki amerykańskie pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się komórek, poprawiają wygląd skóry, działają przeciwzmarszczkowo. Pozytywnie wpływają na oczy – poprawiają ukrwienie gałki ocznej, polepszają wzrok i przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Do innych korzystnych dla naszego organizmu oddziaływań należy podtrzymywanie sprawności umysłowej przez stymulację połączeń mózgowych, co zwiększa koncentrację i poprawia pamięć. Borówki amerykańskie pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego mogą być polecane dla diabetyków. Co więcej przyspieszają przemianę materii, są stosowane przy zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, wspomagają pracę wątroby, chroniąc ją przed włóknieniem. Pomagają w detoksykacji organizmu, ponieważ wiążą metale ciężkie i toksyny. Borówki amerykańskie pozytywnie wpływają na pracę nerek, a spożywane regularnie regulują poziom cholesterolu.

Borówki amerykańskie – borówka a jagoda

Jagoda i borówka amerykańska to owoce, które są do siebie dość podobne, różnią się głównie wielkością i niektórymi właściwościami. Czarna jagoda (właściwie borówka czarna) jest skuteczniejsza jako przeciwutleniacz, ponieważ ma w swoim składzie mirtylinę, antocyjan nieobecny w borówce. Jagoda zawiera również glikozydy o działaniu podobnym do insuliny, dlatego jej spożycie jest szczególnie wskazane dla cukrzyków. Natomiast borówka amerykańska ma znaczne właściwości antynowotworowe, a to dzięki fitoestrogenowi, kwasowi foliowemu i kwasowi egalowemu. Warto sięgać zarówno po jagody, jak i borówki (nie tylko amerykańskie), ponieważ są to owoce o bardzo dużej zawartości składników odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥