Borówki amerykańskie – zastosowanie, wartości odżywcze i lecznicze

Borówka amerykańska to potoczna nazwa borówki wysokiej, popularnej w wielu krajach rośliny uprawnej, lubianej ze względu na smaczne niebieskie owoce bogate w wartości odżywcze.

Owoce borówki amerykańskiej są większe od owoców innych odmian borówek
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Marlena Kostyńska

Borówki amerykańskie – zastosowanie

Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej i stąd też wzięła się jej popularna nazwa. Popyt na borówkę amerykańską coraz bardziej wzrasta, Polska jest jednym z jej wiodących importerów, a ilość upraw borówki amerykańskiej w naszym kraju wciąż wzrasta. Popularność tej odmiany borówki bierze się między innymi stąd, że jej plantacje można eksploatować nawet przez 20 lat. Powstały liczne odmiany uprawne borówki wysokiej, do uprawy amatorskiej nadają się między innymi 'Bluetta', 'Duke' i 'Patriot' z odmian wczesnych, bardzo popularna 'Bluecrop' z odmian średnio wczesnych, , 'Darrow' i 'Herbert' z odmian późnych.

Borówki amerykańskie idealnie nadają się do spożywania na surowo, dodawania do jogurtów, deserów, lodów, koktajli i sałatek. Podobnie jak inne owoce sezonowe, borówka amerykańska pasuje do galaretek, rolad owocowych i ciast, jak na przykład serniki, torty, ciasta drożdżowe, muffiny. Borówka sprawdza się również jako nadzienie do pierogów, knedli, baza do sosów i przetworów.

Borówki amerykańskie – wartości odżywcze i lecznicze

Owoce borówki amerykańskiej zawierają witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A i E, oraz witaminę C, której dzienne zapotrzebowanie możemy pokryć w 1/3, zjadając już 100 gramów borówek. Spośród składników mineralnych borówki amerykańskie dostarczają miedzi, cynku, selenu i manganu.

Borówki amerykańskie są źródłem polifenoli, które działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, przeciwdziałają też chorobom układu krążenia, stosuje się je w profilaktyce chorób serca i zakrzepicy. Borówki amerykańskie pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się komórek, poprawiają wygląd skóry, działają przeciwzmarszczkowo. Pozytywnie wpływają na oczy – poprawiają ukrwienie gałki ocznej, polepszają wzrok i przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Do innych korzystnych dla naszego organizmu oddziaływań należy podtrzymywanie sprawności umysłowej przez stymulację połączeń mózgowych, co zwiększa koncentrację i poprawia pamięć. Borówki amerykańskie pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego mogą być polecane dla diabetyków. Co więcej przyspieszają przemianę materii, są stosowane przy zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, wspomagają pracę wątroby, chroniąc ją przed włóknieniem. Pomagają w detoksykacji organizmu, ponieważ wiążą metale ciężkie i toksyny. Borówki amerykańskie pozytywnie wpływają na pracę nerek, a spożywane regularnie regulują poziom cholesterolu.

Borówki amerykańskie – borówka a jagoda

Jagoda i borówka amerykańska to owoce, które są do siebie dość podobne, różnią się głównie wielkością i niektórymi właściwościami. Czarna jagoda (właściwie borówka czarna) jest skuteczniejsza jako przeciwutleniacz, ponieważ ma w swoim składzie mirtylinę, antocyjan nieobecny w borówce. Jagoda zawiera również glikozydy o działaniu podobnym do insuliny, dlatego jej spożycie jest szczególnie wskazane dla cukrzyków. Natomiast borówka amerykańska ma znaczne właściwości antynowotworowe, a to dzięki fitoestrogenowi, kwasowi foliowemu i kwasowi egalowemu. Warto sięgać zarówno po jagody, jak i borówki (nie tylko amerykańskie), ponieważ są to owoce o bardzo dużej zawartości składników odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce