Trwa ładowanie...
d3b3on1
d3b3on1

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa jest niezwykle ważnym elementem w profilaktyce cukrzycy. Pomaga uniknąć niebezpiecznych skoków poziomów glukozy we krwi. Przepisy diety cukrzycowej 123
Dieta cukrzycowa jest niezwykle ważnym elementem w profilaktyce cukrzycy. Pomaga uniknąć niebezpiecznych skoków poziomów glukozy we krwi. Przepisy diety cukrzycowej

Cukrzyca jest chorobą, która występuje na całym świecie. Liczba chorych wzrasta każdego roku. Obecnie szacuje się, że obejmuje 9 proc. całej populacji. Dieta cukrzycowa jest niezwykle ważnym elementem w profilaktyce cukrzycy. Dieta ta pomaga uniknąć niebezpiecznych skoków poziomów glukozy we krwi, które prowadzą do powikłań oraz pojawienia się chorób naczyniowych.

Szczególne znaczenie w diecie cukrzycowej ma wyeliminowanie węglowodanów prostych, czyli cukrów. Przekąski takie jak ciasta, czekolada, cukierki, drożdżówki i inne słodkości muszą zostać całkowicie usunięte z jadłospisu. Nie wolno też spożywać słodzonych cukrem przetworów np. dżemów. Nie trzeba jednak rezygnować z deserów. Wystarczy zamienić szkodliwy dla diety cukrzycowej cukier na alternatywne źródło słodyczy np. ksylitol. Ponadto należy uzyskać optymalny poziom tłuszczów i utrzymać odpowiednie ciśnienie tętnicze. Dieta cukrzycowa ma pomóc również w zmniejszeniu wagi ciała, co ułatwia leczenie.

Podstawą jadłospisu w diecie cukrzycowej są węglowodany złożone. Powinny one obejmować 40-50 proc. całkowitej energii, tłuszcze 30-35 proc., a białka 15-20 proc. Zaleca się ograniczenie spożywania tłustego mięsa i nabiału oraz wyeliminowanie oleju kokosowego, który ma szkodliwe działanie dla zdrowia. Tłuszcze odpowiednie dla diety cukrzycowej, to te nienasycone, pochodzenia roślinnego. Szczególnie wartościowe w tej diecie są produkty zawierające dużo błonnika np. płatki owsiane. Błonnik obniża stężenie glukozy we krwi i daje poczucie sytości oraz zapobiega zaparciom. Dodatkowo powinno się pamiętać o jedzeniu chudego mięsa, ryb, wyrobów mleczarskich i owoców oraz warzyw.

W diecie cukrzycowej pojawia się od pięciu do siedmiu posiłków dziennie. Cukrzycy jedzą mniejsze porcje, lecz w krótszych odstępach czasu. Dania powinny być gotowane na parze, grillowane lub pieczone. Należy unikać smażenia. Godziny jedzenia są stałe. Najważniejsze jest bycie konsekwentnym i dbanie o dyscyplinę kaloryczną i wartość indeksu glikemicznego. Jednak dla każdego cukrzyka dieta powinna zostać dobrana indywidualnie. Chociaż zasady są podobne dla cukrzycy typu I i typu II, to w przypadku tej pierwszej trzeba trzymać się restrykcyjnie diety.

d3b3on1

d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1