Domowy ser topiony z ziołami. Jak go zrobić?
Jeśli spojrzymy na skład serka topionego, może okazać się, że jest on serem tylko z nazwy i znajdziemy w jego składzie emulgatory, konserwanty, sztuczne aromaty i niezdrowe utwardzone tłuszcze roślinne. Dlatego znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie serka topionego w domu. To bardzo proste, wymaga jednak nieco cierpliwości.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
- papryka słodka w proszku
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- około 100 ml mleka
1. Twaróg pokruszyć do miseczki. Przesypać go sodą, przykryć talerzykiem i odstawić, aby stopił się.
2. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie, jak sery pleśniowe.
3. W rondelku stopić masło i dodać do niego twaróg.
4. Na bardzo małym ogniu zasmażać go, dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz przyprawy.
5. Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
6. Przechowywać w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze