Trwa ładowanie...
d16nint
d16nint

Domowy ser topiony z ziołami. Jak go zrobić?

Przepis

Jeśli spojrzymy na skład serka topionego, może okazać się, że jest on serem tylko z nazwy i znajdziemy w jego składzie emulgatory, konserwanty, sztuczne aromaty i niezdrowe utwardzone tłuszcze roślinne. Dlatego znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie serka topionego w domu. To bardzo proste, wymaga jednak nieco cierpliwości.

1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-3

Domowy ser topiony z ziołami. Jak go zrobić?
Getty Images
Składniki
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
  • papryka słodka w proszku
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • około 100 ml mleka
Przepis

1. Twaróg pokruszyć do miseczki. Przesypać go sodą, przykryć talerzykiem i odstawić, aby stopił się.
2. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie, jak sery pleśniowe.
3. W rondelku stopić masło i dodać do niego twaróg.
4. Na bardzo małym ogniu zasmażać go, dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz przyprawy.
5. Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
6. Przechowywać w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy ser topiony z ziołami. Jak go zrobić?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d16nint
d16nint
d16nint
d16nint
Więcej tematów
d16nint