Kurczak z warzywami w sosie ze śmietany z curry
- Wystarczy naprawdę niewielka porcja takiego dania, a już będziecie czuli sytość, a po posiłku długo nie będziecie odczuwać głodu. W zasadzie podstawą jest kurczak, a warzywa możecie dać, jakie macie pod ręką, ważne są tutaj także suszone pomidory, które nadają fajnego charakteru i smaku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- 500 g filetu z kurczaka
- 200 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- kawałek kalafiora
- 100 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- mała czerwona papryka
- sześć pomidorów suszonych
- 200 g pieczarek
- 500 ml śmietany 30 proc.
- sól i pieprz
- czosnek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- suszona bazylia
- 1 łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- świeży koperek
- 2 łyżki oleju
Mięso z kurczaka kroimy na większe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Mięso podsmażamy na rumiano na patelni z łyżką oleju i odkładamy.
Kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Przyprawiamy solą. Dodajemy kalafiora podzielonego na małe różyczki, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki oraz groszek i fasolkę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem kilka minut.
Śmietanę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem, dodajemy curry i kurkumę i wlewamy do warzyw. Dodajemy kurczaka i jeszcze wszystko razem dusimy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinkę wody, aby sos był bardziej rzadki lub odparować na większym ogniu przez kilka minut, gdyby był zbyt gęsty - to już jak lubicie.
Posypujemy koperkiem. Mięso podajemy z ryżem pełnoziarnistym lub makaronem.
Taka mała rada dla osób z insulinoopornością czy pcos - ugotujcie makaron lub ryż wieczorem i schłodźcie go przez noc w lodówce, podgrzejcie przed podaniem. Taki schłodzony ryż lub makaron będzie dla nas lepszy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze