Pierogi z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, nie mogło więc zabraknąć podstawowego dania obiadowego z tymi owocami. W cyklu "Smaki Polski" polecamy pierogi z truskawkami. Przepis na nie jest banalnie prosty, co prawda ich przygotowanie wymaga chwili czasu, jednak gra jest warta przysłowiowej świeczki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 550 g mąki pszennej
- 250 ml bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeże truskawki
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego krążki (np. przy pomocy szklanki).
Na każdym krążku z ciasta ułóż po jednej pozbawionej szypułki i umytej pod bieżącą wodą truskawce. Zlep brzegi ciasta, wrzuć pierogi do bulgoczącej wody i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Pierogi podawaj ze słodką śmietanką i cukrem trzcinowym.
Sugestie: do ciasta możesz dodać kilka łyżek cukru. Pierogi z truskawkami możesz podać z jogurtem naturalnym, słodką lub kwaśną gęstą śmietaną, cukrem pudrem lub świeżymi listkami mięty, bazylii albo melisy.
Zobacz także: biszkopt z truskawkami i galaretką
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze