wp

Pierogi z truskawkami - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.justmydelicious.com
Podziel się

Sezon truskawkowy w pełni, nie mogło więc zabraknąć podstawowego dania obiadowego z tymi owocami. W cyklu "Smaki Polski" polecamy pierogi z truskawkami. Przepis na nie jest banalnie prosty, co prawda ich przygotowanie wymaga chwili czasu, jednak gra jest warta przysłowiowej świeczki.

Składniki
  • ok. 550 g mąki pszennej
  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeże truskawki
Przepis

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego krążki (np. przy pomocy szklanki).

Na każdym krążku z ciasta ułóż po jednej pozbawionej szypułki i umytej pod bieżącą wodą truskawce. Zlep brzegi ciasta, wrzuć pierogi do bulgoczącej wody i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Pierogi podawaj ze słodką śmietanką i cukrem trzcinowym.

wp

Sugestie: do ciasta możesz dodać kilka łyżek cukru. Pierogi z truskawkami możesz podać z jogurtem naturalnym, słodką lub kwaśną gęstą śmietaną, cukrem pudrem lub świeżymi listkami mięty, bazylii albo melisy.
Zobacz także: biszkopt z truskawkami i galaretką

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp