Trwa ładowanie...
d2ap47t
d2ap47t
www.justmydelicious.com

Pierogi z truskawkami

Przepis

Sezon truskawkowy w pełni, nie mogło więc zabraknąć podstawowego dania obiadowego z tymi owocami. W cyklu "Smaki Polski" polecamy pierogi z truskawkami. Przepis na nie jest banalnie prosty, co prawda ich przygotowanie wymaga chwili czasu, jednak gra jest warta przysłowiowej świeczki.

4.4
(5 głosów)
Oceń:
d2ap47t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pierogi z truskawkami
www.justmydelicious.com
Pierogi z truskawkami
Składniki
  • ok. 550 g mąki pszennej
  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeże truskawki
Przepis

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego krążki (np. przy pomocy szklanki).

Na każdym krążku z ciasta ułóż po jednej pozbawionej szypułki i umytej pod bieżącą wodą truskawce. Zlep brzegi ciasta, wrzuć pierogi do bulgoczącej wody i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Pierogi podawaj ze słodką śmietanką i cukrem trzcinowym.

Sugestie: do ciasta możesz dodać kilka łyżek cukru. Pierogi z truskawkami możesz podać z jogurtem naturalnym, słodką lub kwaśną gęstą śmietaną, cukrem pudrem lub świeżymi listkami mięty, bazylii albo melisy.
Zobacz także: biszkopt z truskawkami i galaretką

Pierogi z truskawkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d2ap47t
d2ap47t
d2ap47t

d2ap47t
d2ap47t
d2ap47t