Trwa ładowanie...
d139vhk
d139vhk
x-news/Uwaga TVN

Pierogi z jagodami na lato. Receptura z 1895 r.

Przepis

Nie ma lata bez pierogów z jagodami. Sekretem tego dania jest przede wszystkim ciasto, ale także wybór odpowiednich owoców. Sezonowe, smakowite produkty będą gwarancją idealnego smaku. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", odświeżyła przepis na jagodowe pierogi z 1895 roku z książki "Kucharz Warszawski".

3.6
(7 głosów)
Oceń:
d139vhk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pierogi z jagodami na lato. Receptura z 1895 r.
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 500 g przesianej mąki
  • 300 ml wody
  • 700 g jagód
  • Szczypta cukru i cynamonu
  • Do podania: masło lub bita śmietana
Przepis

Ciasto pierogowe: mąkę przesiewam i dodaję do niej letnią wodę, w której rozpuściłam wcześniej odrobinę soli. Zagniatam ciasto, dzielę na kilka części i jedną z nich rozwałkowuję. Pozostałe ciasto trzymam pod przykryciem. Jagody myję, osuszam na papierowym ręczniku i przekładam do miseczki. Dodaję odrobinę cukru i szczyptę cynamonu. Ciasto na pierogi z jagodami nie rozwałkowuję tak cienko, jak zwykle to robię. Nakładam jagody i dokładnie zlepiam brzegi pierogów. Pierogi wrzucam do wrzącej wody i od momentu, aż całkowicie wypłyną na wierzch, gotuję je ok. 3 minut. W oryginalnym przepisie pierogi z jagodami podaje się z masłem lub ubitą, słodką śmietaną. Ja natomiast uwielbiam takie pierogi z jogurtem.
Zobacz także: naleśniki z jabłkiem zapiekane pod pianką

Polecamy wideo: kruche babeczki z owocami wg przepisu z 1895 roku

Pierogi z jagodami na lato. Receptura z 1895 r.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk