WP
WP

Pieczone pączki. Bezpieczne nawet dla diabetyków - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog
Podziel się

"Pączki są słodkie, tłuste i kaloryczne. Nie jest to deser wskazany dla diabetyków, jednak raz w roku każdy ma na nie ochotę. Cukiernie bombardują nas zapachem i promocjami, z internetów wylewa się lukier, a zdjęcia pączków czyhają na nas wszędzie. Trudno jest pozostać niewzruszonym i oprzeć się tej słodkiej pokusie" - czytamy na blogu "Dietolog". Blogerka ma dla was przepis na smaczne i zdrowe pączki.

Składniki
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej przesianej przez drobne sito
  • 40 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • duża szczypta soli
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub oleju kokosowego
  • 100 g powideł lub niskosłodzonego dżemu (opcjonalnie)
  • cukier do posypania lub lukier (opcjonalnie)
Przepis

Przygotuj zaczyn. Do dużej szklanej miski wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone świeże drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu dodaj pozostałe składniki – przesianą mąkę, cukier, masło, jajka i sól. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie, ale odrywające się od dłoni. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Formę do muffinek wyłóż papierowymi foremkami.

Ciasto przełóż na blat i rozciągnij na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nałóż 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Składaj krążki na pół i sklejaj podobnie jak pierogi, uformuj kulki i przełóż do foremki. Pączki odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzej piekarnik do t200 st. C (góra-dół). Piecz 10-12 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub posypać odrobiną cukru pudru.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP