Trwa ładowanie...
d24fcoc
07-02-2019 11:25

Pieczone pączki. Bezpieczne nawet dla diabetyków

Przepis

"Pączki są słodkie, tłuste i kaloryczne. Nie jest to deser wskazany dla diabetyków, jednak raz w roku każdy ma na nie ochotę. Cukiernie bombardują nas zapachem i promocjami, z internetów wylewa się lukier, a zdjęcia pączków czyhają na nas wszędzie. Trudno jest pozostać niewzruszonym i oprzeć się tej słodkiej pokusie" - czytamy na blogu "Dietolog". Blogerka ma dla was przepis na smaczne i zdrowe pączki.

d24fcoc
4.7
(47 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
Dietolog
Źródło: Dietolog
Składniki
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej przesianej przez drobne sito
  • 40 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • duża szczypta soli
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub oleju kokosowego
  • 100 g powideł lub niskosłodzonego dżemu (opcjonalnie)
  • cukier do posypania lub lukier (opcjonalnie)
Przepis

Przygotuj zaczyn. Do dużej szklanej miski wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone świeże drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu dodaj pozostałe składniki – przesianą mąkę, cukier, masło, jajka i sól. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie, ale odrywające się od dłoni. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Formę do muffinek wyłóż papierowymi foremkami.

Ciasto przełóż na blat i rozciągnij na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nałóż 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Składaj krążki na pół i sklejaj podobnie jak pierogi, uformuj kulki i przełóż do foremki. Pączki odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzej piekarnik do t200 st. C (góra-dół). Piecz 10-12 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub posypać odrobiną cukru pudru.

Pieczone pączki. Bezpieczne nawet dla diabetyków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

146
35

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24fcoc
d24fcoc
d24fcoc
d24fcoc
Więcej tematów
d24fcoc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj