Pieczone pączki. Bezpieczne nawet dla diabetyków
"Pączki są słodkie, tłuste i kaloryczne. Nie jest to deser wskazany dla diabetyków, jednak raz w roku każdy ma na nie ochotę. Cukiernie bombardują nas zapachem i promocjami, z internetów wylewa się lukier, a zdjęcia pączków czyhają na nas wszędzie. Trudno jest pozostać niewzruszonym i oprzeć się tej słodkiej pokusie" - czytamy na blogu "Dietolog". Blogerka ma dla was przepis na smaczne i zdrowe pączki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 80 ml ciepłego mleka
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej przesianej przez drobne sito
- 40 g drożdży
- 50 g cukru
- 3 jajka
- duża szczypta soli
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub oleju kokosowego
- 100 g powideł lub niskosłodzonego dżemu (opcjonalnie)
- cukier do posypania lub lukier (opcjonalnie)
Przygotuj zaczyn. Do dużej szklanej miski wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone świeże drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu dodaj pozostałe składniki – przesianą mąkę, cukier, masło, jajka i sól. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie, ale odrywające się od dłoni. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Formę do muffinek wyłóż papierowymi foremkami.
Ciasto przełóż na blat i rozciągnij na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nałóż 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Składaj krążki na pół i sklejaj podobnie jak pierogi, uformuj kulki i przełóż do foremki. Pączki odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzej piekarnik do t200 st. C (góra-dół). Piecz 10-12 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub posypać odrobiną cukru pudru.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze