Mini-dania z foremki do muffinek. Szybkie i smakowite propozycje
Wypróbuj wszystkie
Forma do muffinek służy nie tylko do pieczenia słodkich babeczek. Blaszka z charakterystycznymi wgłębieniami może się przydać do przygotowania tostów, sadzonych jajek czy smakowitych ziemniaczków do obiadu. Zobacz nasze inspiracje.
Makaronowe gniazdka
Zostało ci za dużo makaronu z obiadu? Przygotuj zapiekane gniazdka. Możesz wykorzystać zarówno spaghetti, jak i nitki, muszelki czy kolanka. Na patelni zeszklij posiekana cebulkę, dodaj ulubione warzywa – cukinię, paprykę, różyczki brokuła, kukurydzę, pieczarki. Do tego szynka lub boczek. Podsmaż wszystkie składniki, dopraw solą, pieprzem, ziołami i wymieszaj z makaronem. W miseczce rozbełtaj jajka ze śmietaną i parmezanem. Połącz sos z makaronem. Masą wypełnij foremki do muffinek, piecz ok. 30 minut temperaturze 180 stopni.
Tosty ze szpinakiem
Tosty z foremki na muffinki to doskonała propozycja na śniadanie. Odkrój skórkę z kromek pieczywa tostowego. Roztop masło i przy pomocy pędzelka posmaruj nim jedną stronę chleba. Włóż kromki do wgłębień w blaszce posmarowaną stroną do dołu. Plastry boczku obsmaż na patelni, a następnie włóż do tostów. Dodaj liście szpinaku, a w środek wbij jajka i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15-17 minut, aż białka się zetną. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z sałatką z pomidorów.
Ziemniaczane różyczki
Do przygotowania tej smakowitej przekąski potrzebujesz jedynie ziemniaków, masła, parmezanu i przypraw (sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek)
. Wysmaruj blaszkę masłem. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Włóż pokrojone ziemniaki do miski, dodaj roztopione masło, parmezan, i przyprawy. Wymieszaj. W foremkach układaj plasterki ziemniaków w stosiki. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez 55-60 minut w 180 stopniach.
Mięsne muffiny
Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne kotlety. Do ich przygotowania potrzebujesz piersi kurczaka, pieczarek, żółtego sera, cebuli i przypraw. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze startym żółtym serem. Odstaw do ostygnięcia. Mięso pokrój na 4 kawałki i cienko rozbij na kotlety. Oprósz ulubionymi przyprawami. Blaszkę na muffinki natłuść olejem. Do wgłębień wkładaj plastry mięsa, tak by końce wystawały. Nałóż farsz. Zakryj wystającymi końcami fileta. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 min. Podawaj z ulubioną surówką i ziemniakami lub kaszą.