Erytrytol - E968
Erytrol, czyli związek chemiczny E968, widnieje na "Liście E", gdzie należy do grupy środków słodzących, nabłyszczających i innych. Dzięki swoim właściwościom przedłuża on trwałość produktów oraz zmienia ich smak i zapach. Jest także doskonałym słodzikiem. Czy widząc tajemniczo wyglądający znak E968 w składzie produktów, musimy odłożyć go na miejsce?
Erytrytol (inna nazwa to erytrol) jest słodzikiem o zerowym indeksie glikemicznym. Dzięki temu cukrzycy mogą go stosować bez lęku o szybki wzrost cukru we krwi. Substancja ta hamuje również rozprzestrzenianie się próchnicy zębów oraz działa jak antyoksydant: chroni przed namnażaniem się wolnych rodników.
Kolejną zaletą erytrolu jest brak kalorii. Słodzik swoim smakiem dorównuje zwykłemu cukrowi, więc chętnie stosowany jest przez osoby będące na diecie. Substancja jest tylko odrobinę mniej słodka od cukru, a w ustach daje uczucie chłodu.
Erytrytol znajdziemy w środowisku naturalnym. Znajduje się m.in. w pyłkach kwiatów, niektórych owocach, grzybach, owocach morza oraz w winie. W produkcji spożywczej otrzymujemy go natomiast podczas procesu syntezy przez drożdże.
Gdzie znajdziemy erytrytol?
- produkcja lodów,
- produkcja dżemów,
- produkcja galaretek i marmolad,
- produkcja owoców kandyzowanych,
- wyroby cukiernicze,
- gumy do życia,
- musztardy i sosy,
- suplementy diety,
- żywność dietetyczna.
Inne zastosowanie E968:
- kosmetyka,
- produkcja leków dla diabetyków,
- wzmacniacze aromatu,
- produkcja tworzyw sztucznych,
- związek zapobiegający zmianie smaku, gęstości oraz koloru,
- zagęszczacz produktów.
Skutki uboczne stosowania erytrytolu E968
Erytrytol nie jest szkodliwy, ponieważ w całości usuwany jest wraz z moczem. Jest to związane z brakiem enzymów, które usuwałyby go z organizmu. Spożywanie E958 nie powoduje problemów układu pokarmowego. Badania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dowiodły, że substancja ta jest całkowicie bezpieczna.
"Lista E""
Spis dodatków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej został stworzony przez instytucje Unii Europejskiej. „Lista E” obowiązuje tylko w krajach europejskich, a każdy związek na niej umieszczony nie może szkodzić zdrowiu. Zdarza się, że po wielu badaniach niektóre z dodatków spożywczych zostają z niej usunięte. W takim przypadku przy związku dopisywana jest uwaga „niedozwolony do użycia w Unii Europejskiej”.
Dodatki chemiczne stosowane w produkcji spożywczej dzielimy na:
- barwniki (symbole 100-199),
- konserwanty (symbole 200-299),
- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (symbole 300-399),
- emulgatory, środki spulchniające, żelujące (symbole 400-499),
- środki pomocnicze (500-599),
- wzmacniacze smaku (600-699),
- środki słodzące, nabłyszczające i inne (symbole 900-999),
- stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (1000-1999).
Erytrol występuje w grupie środków słodzących, nabłyszczających i innych. Są to wszystkie związki z zakresu E900-E999. Obok erytrolu znajdziemy: Hel (E939), Azot (E941) oraz Tlen (E948). Gazy te stosowane są do pakowania produktów spożywczych. Według instytucji Unii Europejskiej wszystkie substancje z tej grupy są bezpieczne dla naszego zdrowia i mogą być stosowane w produkcji spożywczej.
Magdalena Bury