Obiad dla czterech osób za 15 złotych. Przepis na jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie chrzanowym lub musztardowym podawane z ziemniakami często gościły na polskich stołach w minionej epoce. Warto jednak przypomnieć ten przepis. Przygotowanie jajek w sosie musztardowym jest bardzo proste, a składniki kupicie za grosze.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków
- 8 jajek
- 20 dag zielonej sałaty
- 100 ml śmietany kremówki
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki musztardy
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- Ziemniaki umyć, gotować około 20 minut w mundurkach w dobrze osolone wodzie.
- Jajka ugotować na półtwardo (ok. 8 min). Zahartować w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
- Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Oprószyć mąką, zrobić jasną zasmażkę. Ciągle mieszając powoli wlewać rosół i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować około 5 minut.
- Dodać musztardę, wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Sałatę pokroić w paski, szczypiorek posiekać.
- Połówki jajek, sałatę i połowę szczypiorku dodać do sosu, wymieszać i podgrzać.
- Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Jajka przełożyć na talerz razem z sosem i ziemniakami. Posypać resztą szczypiorku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze