Trwa ładowanie...
d1qscos
Joanna Krzewińska

Naleśniki twarogowe. Jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne

Przepis

Naleśniki, a właściwie placuszki twarogowe, doskonale sprawdzą się na śniadanie. Są bardzo proste do przygotowania. Wychodzą miękkie i pulchne. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami i bitą śmietaną lub jogurtem. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d1qscos
3.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 3 jajka
  • 125 g półtłustego twarogu
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub skórka otarta z cytryny
  • masło klarowane do smażenia naleśników
Przepis
  • Ser zemleć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru pudru na kogel–mogel.
  • Dodać ser i utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na pulchną masę, dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać, aż masa będzie lśniąca.
  • Do piany dodać 2 łyżki masy serowej i delikatnie wymieszać.
  • Następnie pianę przełożyć na pozostałą masę serową, wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • Na rozgrzaną patelnię do smażenia naleśników wlać trochę masła klarowanego i rozprowadzić je po patelni.
  • Na patelnię nałożyć 2-3 łyżki ciasta, rozprowadzić łopatką i smażyć z obu stron na rumiano.
  • Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 4 naleśniki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Naleśniki twarogowe. Jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
5
Share
d1qscos

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qscos
d1qscos
d1qscos
d1qscos
Więcej tematów
d1qscos