Naleśniki twarogowe. Jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne
Naleśniki, a właściwie placuszki twarogowe, doskonale sprawdzą się na śniadanie. Są bardzo proste do przygotowania. Wychodzą miękkie i pulchne. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami i bitą śmietaną lub jogurtem. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Ser zemleć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru pudru na kogel–mogel.
- Dodać ser i utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na pulchną masę, dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać, aż masa będzie lśniąca.
- Do piany dodać 2 łyżki masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Następnie pianę przełożyć na pozostałą masę serową, wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię do smażenia naleśników wlać trochę masła klarowanego i rozprowadzić je po patelni.
- Na patelnię nałożyć 2-3 łyżki ciasta, rozprowadzić łopatką i smażyć z obu stron na rumiano.
- Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 4 naleśniki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze