Udka pieczone z marchewką i groszkiem
Bardzo prosty sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone udka z kurczaka i uwielbiana przez wszystkich marchewka z groszkiem. Do tego ziemniaczane puree lub ryż i gotowe! Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 6 porcji udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 opakowanie groszku z marchewką
- ½ szklanki śmietany 12 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej
- czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- Mięso przekładamy do miski i doprawiamy. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy groszek z marchewką, podlewamy 1 szklanką wody i gotujemy.
- Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, hartujemy odrobina wody z warzyw i wlewamy na patelnię, mieszając.
- Chwilkę gotujemy, aż sos się zagęści.
- Warzywa przekładamy do naczynia i na wierzch układamy udka z kurczaka. Podajemy z ziemniaczanym puree.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze