Lasagne z pesto bazyliowym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- • 500 g płatów lasagne
- • słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
- • 40 g mąki
- • 40 g masła
- • 400 ml mleka
- • sól
- • parmezan
· Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko.· Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.· Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie.· Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.· Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.
Przepis dodał użytkownik kasia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze