Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości. Zawiera bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Niewiele osób wie, że bakłażan jest także afrodyzjakiem. To z tego powodu nazywamy go gruszką miłości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Bakłażana pokroić w grubsze plastry, doprawić przyprawami i odstawić na kwadrans. Po tym czasie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar soków.
- Oliwki pokroić w półplasterki, natkę pietruszki posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i oprószyć bułką tartą. Ułożyć wewnątrz oliwki i bakłażana.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, dosolić do smaku i tak przygotowaną masą zalać warzywa. Następnie całość posypać pietruszką, nałożyć równomiernie ketchup i fetę. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze