Trwa ładowanie...
d36g9o4
29-09-2022 08:49

Bakłażanowa zapiekanka z fetą

Przepis

Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości. Zawiera bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Niewiele osób wie, że bakłażan jest także afrodyzjakiem. To z tego powodu nazywamy go gruszką miłości.

d36g9o4
4.7
(39 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 600 g bakłażana
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 200 g oliwek
  • 220 g sera typu feta
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska i świeży pieprz do smaku
Przepis
  • Bakłażana pokroić w grubsze plastry, doprawić przyprawami i odstawić na kwadrans. Po tym czasie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar soków.
  • Oliwki pokroić w półplasterki, natkę pietruszki posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i oprószyć bułką tartą. Ułożyć wewnątrz oliwki i bakłażana.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, dosolić do smaku i tak przygotowaną masą zalać warzywa. Następnie całość posypać pietruszką, nałożyć równomiernie ketchup i fetę. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj