Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości. Zawiera bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Niewiele osób wie, że bakłażan jest także afrodyzjakiem. To z tego powodu nazywamy go gruszką miłości.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bakłażana pokroić w grubsze plastry, doprawić przyprawami i odstawić na kwadrans. Po tym czasie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar soków.
- Oliwki pokroić w półplasterki, natkę pietruszki posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i oprószyć bułką tartą. Ułożyć wewnątrz oliwki i bakłażana.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, dosolić do smaku i tak przygotowaną masą zalać warzywa. Następnie całość posypać pietruszką, nałożyć równomiernie ketchup i fetę. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl