Trwa ładowanie...
d2nzu3o
d2nzu3o

Bakłażanowa zapiekanka z fetą

Przepis
3.8
(38 głosów)
Oceń:
Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Składniki
  • 600 g bakłażana
  • 250 ml śmietany 18%
  • 200 g oliwek
  • 220 g sera typu feta
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska i świeży pieprz do smaku
Przepis

Bakłażana pokroić w grubsze plastry, doprawić przyprawami i odstawić na kwadrans. Po tym czasie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar soków.

Oliwki pokroić w półplasterki, natkę pietruszki posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i oprószyć bułką tartą. Ułożyć wewnątrz oliwki i bakłażana.

Śmietanę wymieszać z jajkami, dosolić do smaku i tak przygotowaną masą zalać warzywa. Następnie całość posypać pietruszką, nałożyć równomiernie ketchup i fetę. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Share
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o