Trwa ładowanie...
d4ig5w4
29-09-2022 08:49

Bakłażanowa zapiekanka z fetą

Przepis

Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości. Zawiera bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Niewiele osób wie, że bakłażan jest także afrodyzjakiem. To z tego powodu nazywamy go gruszką miłości.

d4ig5w4
3.8
(39 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 600 g bakłażana
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 200 g oliwek
  • 220 g sera typu feta
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska i świeży pieprz do smaku
Przepis
  • Bakłażana pokroić w grubsze plastry, doprawić przyprawami i odstawić na kwadrans. Po tym czasie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar soków.
  • Oliwki pokroić w półplasterki, natkę pietruszki posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i oprószyć bułką tartą. Ułożyć wewnątrz oliwki i bakłażana.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, dosolić do smaku i tak przygotowaną masą zalać warzywa. Następnie całość posypać pietruszką, nałożyć równomiernie ketchup i fetę. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4ig5w4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ig5w4
d4ig5w4
d4ig5w4
d4ig5w4
Więcej tematów
d4ig5w4