Aromatyczny gulasz z ośmiornicy z białym winem i liściem laurowym

Ateńskie dzielnice różnią się od siebie jak prawe oko Davida Bowiego od lewego. Niedowiarkom zmęczonym ateńskim modernizmem polecam wyprawę do Anafiotika […]. Uwaga! Nie ma tu ani kawiarni, ani sklepów, ani w ogóle nic oprócz domów, więc jeśli chcecie się zgubić w tym miejscu na dłuższą chwilę, polecam wziąć ze sobą prowiant. A jeżeli nie, to może po prostu zejdźcie do Plaki, dzielnicy tuż obok, i zjedzcie gulasz z ośmiornicy.

Aromatyczny gulasz z ośmiornicy z białym winem i liściem laurowymAromatyczny gulasz z ośmiornicy z białym winem i liściem laurowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Kilogramowa ośmiornica
  • Jarzyny do bulionu
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 3 duże cebule
  • 3 małe cebule
  • Pęczek koperku
  • 4 świeże liście laurowe
  • Główka czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g pomidorów z puszki (pulpa będzie idealna)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz

Przepis

  • W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Dodajemy warzywa, nieco soli i dwa liście laurowe. Zanurzamy ośmiornicę, ale tylko na chwilę, i wyciągamy ją z wody. Zanurzamy ponownie znów jedynie macki i ponownie wyciągamy. A potem jeszcze raz.
  • Gdy macki się skręcą, wkładamy ośmiornicę do wody i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia w wodzie, w której się gotowała.
  • Duże cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Małe tylko obieramy. Czosnek też obieramy, ale nie kroimy go na kawałki. Koperek siekamy byle jak.
  • Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebule, i te całe, i te posiekane, dodajemy ząbki czosnku, dwa pozostałe liście laurowe i połowę koperku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kiedy cebula się leciutko zrumieni, dodajemy na patelnię pomidory i ziele angielskie. Gdy całość zawrze, wlewamy białe wino. Redukujemy na dużym ogniu.
  • Doprawiamy do smaku i kiedy sos trochę zgęstnieje, dorzucamy ośmiornicę pokrojoną w sporych rozmiarów kawałki. Dusimy razem przez 10 minut. Posypujemy koperkiem i siadamy do stołu.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów