Trwa ładowanie...
dc5fuyx
06-12-2022 10:17

Aromatyczny gulasz z ośmiornicy z białym winem i liściem laurowym

Przepis

Ateńskie dzielnice różnią się od siebie jak prawe oko Davida Bowiego od lewego. Niedowiarkom zmęczonym ateńskim modernizmem polecam wyprawę do Anafiotika […]. Uwaga! Nie ma tu ani kawiarni, ani sklepów, ani w ogóle nic oprócz domów, więc jeśli chcecie się zgubić w tym miejscu na dłuższą chwilę, polecam wziąć ze sobą prowiant. A jeżeli nie, to może po prostu zejdźcie do Plaki, dzielnicy tuż obok, i zjedzcie gulasz z ośmiornicy.

dc5fuyx
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Ateny do zjedzenia
Źródło: Ateny do zjedzenia
Składniki
  • Kilogramowa ośmiornica
  • Jarzyny do bulionu
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 3 duże cebule
  • 3 małe cebule
  • Pęczek koperku
  • 4 świeże liście laurowe
  • Główka czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g pomidorów z puszki (pulpa będzie idealna)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
Przepis
  • W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Dodajemy warzywa, nieco soli i dwa liście laurowe. Zanurzamy ośmiornicę, ale tylko na chwilę, i wyciągamy ją z wody. Zanurzamy ponownie znów jedynie macki i ponownie wyciągamy. A potem jeszcze raz.
  • Gdy macki się skręcą, wkładamy ośmiornicę do wody i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia w wodzie, w której się gotowała.
  • Duże cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Małe tylko obieramy. Czosnek też obieramy, ale nie kroimy go na kawałki. Koperek siekamy byle jak.
  • Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebule, i te całe, i te posiekane, dodajemy ząbki czosnku, dwa pozostałe liście laurowe i połowę koperku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kiedy cebula się leciutko zrumieni, dodajemy na patelnię pomidory i ziele angielskie. Gdy całość zawrze, wlewamy białe wino. Redukujemy na dużym ogniu.
  • Doprawiamy do smaku i kiedy sos trochę zgęstnieje, dorzucamy ośmiornicę pokrojoną w sporych rozmiarów kawałki. Dusimy razem przez 10 minut. Posypujemy koperkiem i siadamy do stołu.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Ateny do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Aromatyczny gulasz z ośmiornicy z białym winem i liściem laurowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj