Sycąca zapiekanka gyros. Zaskocz swoich gości
Gyros to potrawa kuchni greckiej. Współcześnie jedno z najpopularniejszych dań typu fast food. Mięso podawane zwykle na wynos, z warzywami i sosem. U nas najczęściej gyros występuje w postaci "kebaba" lub sałatki. Tym razem proponujemy wam szybką i sycącą zapiekankę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 2 woreczki ryżu
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- 100 g sera mozzarella
- pieprz
- przyprawa gyros
- majonez
- ketchup
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać majonezem i ketchupem. Na wierzchu posypać połową mozzarelli.
Kurczaka i cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać przyprawę gyros. Następnie mięso przełożyć na ryż. Na to położyć warstwę papryki, kukurydzę odsączoną z zalewy i ogórka pokrojonego w grubszą kostkę. Ponownie przykryć majonezem oraz ketchupem i wszystko posypać pozostałą częścią sera. Zapiekankę piec 30 min w 180 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze