Zapiekany bakłażan Ediego

Bez względu na to, czy nazwie się go imam bayildi, wege papoutsakia, melitzanes sto furno czy jakkolwiek inaczej, jest wspaniały zarówno na ciepło, jak i na zimno. W parze z humusem i pitą stanowią niezapomniany kulinarny dream team. Kuchnia trwa mimo wojen, kryzysów politycznych i ekonomicznych różnic, starając się sprostać wyzwaniom stawianym przez rodzinne tradycje. Bakłażany do tego dania można pokroić w plasterki lub półplasterki – istnieją zatem dwie szkoły, które toczą spór o jedyną słuszną wersję tego dania.

Zapiekany bakłażanZapiekany bakłażan
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 bakłażan
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200 g pomidorów z puszki (passaty) lub 3 świeże
  • 2 szczypty cynamonu
  • sól
  • opcjonalnie: 100 g fety, natka pietruszki

Przepis

  • Bakłażan natnij wzdłuż lub podziel na pół. Skrop 2 łyżkami oliwy i piecz około 35 minut w 200 stopniach, aż będzie całkiem miękki.
  • Obierz cebulę i pokrój w pióra, następnie obierz czosnek i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż się zaczną rumienić.
  • Dodaj miód i zaraz potem wlej wino. Gdy zacznie się gotować, dodaj pomidory lub passatę. Smaż na średnim ogniu. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj cynamon, zamieszaj i skręć ogień.
  • Upieczony bakłażan lekko posól, polej sosem i włóż do piekarnika na mniej więcej 20 minut. Po upieczeniu wedle uznania posyp pokruszoną fetą i natką.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟