Trwa ładowanie...
d2f1d51
13-07-2022 10:33

Zapiekany bakłażan Ediego

Przepis

Bez względu na to, czy nazwie się go imam bayildi, wege papoutsakia, melitzanes sto furno czy jakkolwiek inaczej, jest wspaniały zarówno na ciepło, jak i na zimno. W parze z humusem i pitą stanowią niezapomniany kulinarny dream team. Kuchnia trwa mimo wojen, kryzysów politycznych i ekonomicznych różnic, starając się sprostać wyzwaniom stawianym przez rodzinne tradycje. Bakłażany do tego dania można pokroić w plasterki lub półplasterki – istnieją zatem dwie szkoły, które toczą spór o jedyną słuszną wersję tego dania.

d2f1d51
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Siga siga
Źródło: Siga siga
Składniki
  • 1 bakłażan
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200 g pomidorów z puszki (passaty) lub 3 świeże
  • 2 szczypty cynamonu
  • sól
  • opcjonalnie: 100 g fety, natka pietruszki
Przepis
  • Bakłażan natnij wzdłuż lub podziel na pół. Skrop 2 łyżkami oliwy i piecz około 35 minut w 200 stopniach, aż będzie całkiem miękki.
  • Obierz cebulę i pokrój w pióra, następnie obierz czosnek i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż się zaczną rumienić.
  • Dodaj miód i zaraz potem wlej wino. Gdy zacznie się gotować, dodaj pomidory lub passatę. Smaż na średnim ogniu. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj cynamon, zamieszaj i skręć ogień.
  • Upieczony bakłażan lekko posól, polej sosem i włóż do piekarnika na mniej więcej 20 minut. Po upieczeniu wedle uznania posyp pokruszoną fetą i natką.

Przepis pochodzi z książki Sabiny Francuz "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Zapiekany bakłażan Ediego
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj