Zapiekany bakłażan Ediego

Bez względu na to, czy nazwie się go imam bayildi, wege papoutsakia, melitzanes sto furno czy jakkolwiek inaczej, jest wspaniały zarówno na ciepło, jak i na zimno. W parze z humusem i pitą stanowią niezapomniany kulinarny dream team. Kuchnia trwa mimo wojen, kryzysów politycznych i ekonomicznych różnic, starając się sprostać wyzwaniom stawianym przez rodzinne tradycje. Bakłażany do tego dania można pokroić w plasterki lub półplasterki – istnieją zatem dwie szkoły, które toczą spór o jedyną słuszną wersję tego dania.

Zapiekany bakłażanZapiekany bakłażan
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 bakłażan
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200 g pomidorów z puszki (passaty) lub 3 świeże
  • 2 szczypty cynamonu
  • sól
  • opcjonalnie: 100 g fety, natka pietruszki

Przepis

  • Bakłażan natnij wzdłuż lub podziel na pół. Skrop 2 łyżkami oliwy i piecz około 35 minut w 200 stopniach, aż będzie całkiem miękki.
  • Obierz cebulę i pokrój w pióra, następnie obierz czosnek i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż się zaczną rumienić.
  • Dodaj miód i zaraz potem wlej wino. Gdy zacznie się gotować, dodaj pomidory lub passatę. Smaż na średnim ogniu. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj cynamon, zamieszaj i skręć ogień.
  • Upieczony bakłażan lekko posól, polej sosem i włóż do piekarnika na mniej więcej 20 minut. Po upieczeniu wedle uznania posyp pokruszoną fetą i natką.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru