Trwa ładowanie...
d3m2s1m
19-07-2022 11:28

Młode ziemniaczki w stylu śródziemnomorskim. Pycha!

Przepis

Mamy dla was przepyszną propozycję na lekki letni posiłek. Młode ziemniaczki, oliwki i marynowane winogrona. "Proste, nieprzekombinowane i pasujące do letniej scenerii. Z łatwością zaspokoją mały i większy głód i dołożą przyjemną cegiełkę do udanego dnia. Pierwsze skrzypce grają tu młode letnie ziemniaki, uzupełnione przez zacne w smaku dodatki" - pisze Anna Kamińska. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d3m2s1m
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Kuchenymi drzwiami
Źródło: Kuchenymi drzwiami
Składniki
  • 6 średnich młodych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • marynowane winogrona
  • greckie oliwki
  • kapary
  • 1 łyżka suszonych greckich ziół – rozmaryn, tymianek, szałwia, oregano, bazylia, mięta

Sos:

  • 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przepis
  • Wszystkie składniki sosu umieść w kielichu blendera. Zmiksuj, przełóż do zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce.
  • Młode ziemniaki obierz i ugotuj na parze lub tradycyjnie w osolonej wodzie al dente. Ostudź i pokrój na ćwiartki. Włóż do miski.
  • Cieniutko pokrój cebulę w półplasterki, dodaj do ziemniaków. Potem dołóż oliwki, winogrona, kapary i posyp ziołami. Polej sosem i wymieszaj. Pokrusz fetę i podawaj.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Młode ziemniaczki w stylu śródziemnomorskim. Pycha!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3m2s1m

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m2s1m
d3m2s1m
d3m2s1m
d3m2s1m
Więcej tematów
d3m2s1m