Młode ziemniaczki w stylu śródziemnomorskim. Pycha!
Mamy dla was przepyszną propozycję na lekki letni posiłek. Młode ziemniaczki, oliwki i marynowane winogrona. "Proste, nieprzekombinowane i pasujące do letniej scenerii. Z łatwością zaspokoją mały i większy głód i dołożą przyjemną cegiełkę do udanego dnia. Pierwsze skrzypce grają tu młode letnie ziemniaki, uzupełnione przez zacne w smaku dodatki" - pisze Anna Kamińska. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
Składniki
Sos:
- 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 ½ łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki oliwy
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- sól morska i pieprz do smaku
Przepis
- Wszystkie składniki sosu umieść w kielichu blendera. Zmiksuj, przełóż do zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce.
- Młode ziemniaki obierz i ugotuj na parze lub tradycyjnie w osolonej wodzie al dente. Ostudź i pokrój na ćwiartki. Włóż do miski.
- Cieniutko pokrój cebulę w półplasterki, dodaj do ziemniaków. Potem dołóż oliwki, winogrona, kapary i posyp ziołami. Polej sosem i wymieszaj. Pokrusz fetę i podawaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl